Gyilkolják a tobzoskákat

Hír

írta: Admin
2014/03/15

A hagyományos kínai gyógyászatban való felhasználásuk miatt megdöbbentő méreteket ölt a tobzoskák illegális kereskedelme - derítette ki egy közös brit-kínai kutatás.

Évi 2,59 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok
Évente mintegy tízezer szállítmányt fülelnek le, de szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jóval nagyobb mértékű az illegális kereskedelem. Zsu Zsao-min, a kínai Jünan tartomány erdővédelmi irodájának illetékese az Oxfordi Egyetem kutatóival vizsgálta meg a csempészektől lefoglalt tobzoskaszállítmányok hivatalos adatait. A Frontiers in Ecology and the Environment című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy 2010 óta 2,59 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok, ez a mennyiség körülbelül 4870 állattól származik, lefüleltek továbbá 259 tobzoskát - 220 élőt és 39 elpusztultat - 43 büntetőszankciókkal végződő esetben.

Veszélyeztetett faj
A tobzoskáknak nyolc faja él, négy Ázsiában és négy Afrikában. A bengáli és a Szunda-szigeti tobzoskát veszélyeztetett fajként, az indiai és a fülöp-szigeteki tobzoskát, valamint az afrikai fehér hasú tobzoskát mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája. A méhlepényes emlősök rendjébe tartozó állatok évente csak egy utódnak adnak életet, ezért természetvédők aggodalmuknak adnak hangot a védett állatok egyedszámának csökkenése miatt.

Kínai orvoslásban hasznosítják a pikkelyeket
A kínai orvoslásban a sült tobzoskapikkelyt felhasználják egyebek között méregtelenítésre, anyatejtermelés stimulálására. Az állatok csempészete mellett az illegális kereskedők a postát is rendszeresen használják az állatszállítmányok célba juttatására.

600 dollárt sem ér az életük
A tanulmány szerint a múlt év novemberében pekingi vámosok öt tobzoskát tartalmazó csomagot foglaltak le, mindegyik 70 kilogramm súlyú volt. Április óta lefoglaltak továbbá egytonnányi tobzoskapikkelyt, amely 1660 állattól származott. A tobzoskapikkely kilója 600 dollár, ami kétszerese a 2008-as áraknak.


Kép forrása / Szerző: Valerius Tygart

 

forrás: MTI, bbc.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló