Tobzoskák ihlette golyóálló mellény?

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/07/09

A tobzoskák pikkelyei és a rajtuk keletkező horpadások "helyreállításának" képessége kínai kutatók szerint újrahasználható golyóálló mellény kifejlesztéséhez vezethet.

A rovarevő emlősök testét tetőcserepek módjára borítják a pikkelyek, amelyek a fenyőtobozhoz hasonlóan helyezkednek el, innen kapta az állat a magyar nevét. A pikkelyek a fejük tetejétől a farkuk végéig beborítják a testüket, csupán a hasuk nem páncélozott, így amikor védekeznek, összegömbölyödnek.

Ne keverjük össze a tatuval. - A tobzoska hasonlít a tatura, azonban nincs köztük kapcsolat. A tobzoska és a tatu hasonlósága kitűnő példa a konvergens evolúcióra, amely esetben a két faj külön fejlődik, de hasonló tulajdonságokra tesznek szert. Ebben az esetben mindez a termeszek és hangyák evésében kimerül. Az articsóka kinézet csupán véletlen egybeesés. A hasonlóságok ellenére a tobzoska elképesztően egyedülálló. Az emlősök ezen külön törzse 80 millió évvel ezelőttre, a dinoszauruszok korára nyúlik vissza. A ragadozó emlős támadás esetén labda formájúra gömbölyödik össze és éles pikkelyeivel áthatolhatatlan páncélt hoz létre. További érdekességek a tobzoskáról ide kattintva.

Kép forrása / Szerző: David Brossard

A felfedezés
Ha horpadás keletkezik egy pikkelyen, az magától helyreállhat, ehhez vízre van szükség, a folyamat három-négy percig tart - állapította meg az északkelet-kínai Liaoning tartomány Senjang városában folyó laboratóriumi kutatás projektvezetője, Liu Ceng-csien. A felfedezés mondhatni a véletlennek köszönhető, ugyanis a kutatók eredetileg a páncél erős fizikai behatásnak való ellenállását kutatták.
A kutató szerint a golyóálló mellénnyé alakított tobzoskapáncél azt követően, hogy lövés éri, újrahasznosíthatóvá válik, például úgy, hogy rövid időre mosógépbe teszik. A kevlár alapú lövedékálló mellények rendeltetésszerű igénybe vételük után már nem használhatók újra. A kínai kutatók megállapításának lényege, hogy a tobzoskák páncélja víz hatására regenerálódik, a sérült felületek teljesen visszanyerik eredeti állapotukat.

Tehát lényegében egy memórianyagról van szó, ami rendkívüli módon terhelhető
A tobzoskák páncélja elég erős még ahhoz is, hogy akár az oroszlánharapást is állja. Páncélkabátjuk titka molekuláris struktúrájukban rejtőzik. A pikkelyekben egyes molekulák olyan különleges módon kötődnek egymáshoz, hogy képesek "emlékezetben tartani" állapotukat és rendkívül erős külső behatás ellenére is fenntartani azt. A víz, a nedvesség tudja felébreszteni ezt a fajta "memóriát" és az alakváltoztató molekulák közreműködésével aktiválni az öngyógyító képességet. "A természet figyelemre méltó alkotása ez" - jegyezte meg a kutató. Hozzátette, ameddig a pikkely egyben marad, teljességgel képes az eredeti állapotát felvenni, bármilyen súlyos is a deformáció.

Arról azonban nem nyilatkozott a kutató, hogy a tobzoska páncéljának hadászati célú felhasználásához vajon végeztetne-e állatkísérleteket a hadügyminisztérium. Bízunk benne hogy nem, főként annak tükrében hogy a kínai vezetés a kötelező állatkísérletek végleges leállításán gondolkodik.

 

forrás: MTI, scmp.com

A rovat új hírei

Hasonló

Gyilkolják a tobzoskákat

A hagyományos kínai gyógyászatban való felhasználásuk miatt megdöbbentő méreteket ölt illegális kereskedelmük.