Kéttonnányi tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok

Hír

írta: MTI
2021/07/07

Hiába tartozik a szigorúan védett állatok közé, még mindig rengeteg tobzoska végzi orvvadászok, csempészek kezében. Most több mint két tonna csempészett tobzoskapikkelyt foglaltak le a Vietnammal határos, dél-kínai Kuanghszi tartományban.

A China Daily beszámolója szerint a vámosok a tartomány déli részén fekvő Jülin város közigazgatási területén fedezték fel azt a két odút, amelyekben a csempészek mintegy 2,25 tonna tobzoskapikkelyt és kétkilónyi tobzoskamancsot halmoztak fel.

A hatóságok két embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy Vietnamban megvásárolták, majd Kína területére csempészték a tiltott árut.

A tobzoska minden ázsiai országban védelem alatt áll, és a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük.

Egy évvel ezelőtt Malajziában foglaltak le hatalmas mennyiségű tobzoskapikkelyt:

Az illegális kereskedőktől Ázsiában a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

Az új típusú koronavírus felbukkanása után egyes kínai kutatók úgy gondolták, hogy a tobzoska lehetett az egyik közvetítő állat a vírus denevérek és emberek közötti útján. Az elméletet nem bizonyították.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Kenneth Cameron, USFWS


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló