Rövidesen kipusztul a tobzoska?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/31

Bolygónk egyetlen pikkelyes emlőse hatalmas veszélyben van, számuk elképesztő mértékben csökken.

A tobzoska - ahogyan a neve is mutatja - távolról úgy néz ki mintha egy járkáló toboz lenne. Mondhatnánk a "légynek sem árt", bár rovarokkal táplálkozik. Veszély esetén összegömbölyödik, testét körülölelő szarupikkelyei majdnem minden ragadozótól megvédik, kivéve a legveszélyesebbektől: az orvvadászoktól.

Orvostudományban felhasználásra kerülő pikkelyei és ízletesnek mondott húsa miatt vadásszák. Az orvvadászkereskedelem legfőképp Ázsiában és Afrikában virágzik, ezért a Természetvédelmi Világszövetség fel is szólította az érintett országokat (többek közt Kínát és Vietnámot is), hogy vessenek véget a tobzoskák illegális kereskedelmének. Az elmúlt évtizedben több mint egy millió példányt ejtettek el, ez az adat is bizonyítja, hogy a tobzoska a világ illegális állatkereskedelmének elsőszámú célpontja.

A kínai tobzoska és a jávai tobzoska a legveszélyeztetettebb, kihalás közeli ún. "kritikusan veszélyeztetett" állapotba sorolható. Ezeknek az alfajoknak a nősténye ellésenként egyetlen utódot hoz világra - miközben terhessége néhány hónaptól kezdve akár több mint egy évig is eltarthat.


Kép forrása (módosított kép) / Szerző: Maria Diekmann

 

forrás: guardian.com; MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".

60 százalékuk kihalhat?

A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás ...