Hallgatózva segíthetünk fülesbaglyokat számlálni!

Hír

írta: MTI
2021/03/16

Márciustól júniusig tart a fészkelő erdei fülesbaglyok összeszámlálása, amihez a lakosság segítségére is számítanak a szakemberek. Nincs másra szükség, mint jó hallásra, ugyanis a fészkelő párokat, fiókákat leginkább jellegzetes hangjukról ismerhetjük fel. Most egy egyszerű, online űrlapon jelenthetjük, ha környékünkön is hallottuk e védett madarak hangját.

A közlemény szerint az MME ismét a lakosság segítségét kéri, ezúttal lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-állomány felméréséhez. Mint írják, a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, amelyhez a madarakat nem is kell látni.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni. Ilyenkor a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén akár már áprilisban) pedig egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák jellegzetes eleségkérő sipítozása.

Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához ezen az oldalon: https://goo.gl/forms/bxSOdOqEPMkmRdnR2 .

A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Jenny Th

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Fülesbagoly-fiókákat nevelnek

Tizenöt elárvult erdei fülesbagoly-fiókát (Asio otus) nevelnek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában.