Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Hír

írta: MTI
2018/11/10

A cápakeltetőt az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra, hidegvízű korallzátonyok térségében azonosították. A szakemberek szerint ez a legnagyobb cápakeltető ír tengeri területeken.

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy "egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé. "Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla" - hangoztatta. Nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről - tette hozzá.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek, hogy megfigyeljék a fiatalokat.

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az elővilág a kontinentális talapzat szélén.

 

forrás: MTI, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Cápahús az állateledelben?

Ma már változatos, különleges ízesítésű állateledeleket vehetünk kedvenceinknek a kenguruhúsos macskakaja konzervtől a ...