Cápahús az állateledelben?

Hír

írta: MTI
2022/03/05

Ma már változatos, különleges ízesítésű állateledeleket vehetünk kedvenceinknek a kenguruhúsos macskakaja konzervtől a rénszarvasos kutyatápig, de arra valószínűleg nem sokan számítanak, hogy akaratlanul is cápahúst adhatnak a blökinek vacsorára.

"A háziállatot tartók túlnyomó többsége szereti a természetet, és bizonyára a legtöbben megijednének, ha megtudnák, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához" - nyilatkozta egy állateledeleket vizsgáló kutatópáros. Ben Wainwright és Ian French a szingapúri Yale-NUS College kutatóiként 16, Szingapúrban forgalmazott állateledelmárka 45 termékét elemezték DNS-vizsgálattal. Tanulmányukat a Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikálták.

Az eredmények elkeserítőek: a vizsgált eledelekben a veszélyeztetett fajok közé tartozó selyemcápa és más cápafajok maradványait fedezték fel. A termékek többségén a hal, óceáni hal, vagy fehér hal meghatározás szerepelt a tartalmát ismertető listán. Néhány esetben feltüntették a tonhal vagy lazac felhasználását, de zömmel semmiféle konkrétumot nem írtak.

A 144 mintából 45 tartalmazott cápa DNS-t. Leggyakrabban a kékcápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

A tudósok szerint a cápahús azokból a cápákból kerülhetett az állateledelekbe, amelyeket az uszonyuk miatt fogtak ki. A cápauszonyok forgalmazása jól ismert tény, a szerzők szerint azonban csöndben zajlik a cápákból készült más termékek felhasználása az állateledelben, kozmetikumokban és egyéb árucikkekben. Emiatt sokkal pontosabban fel kellene tüntetni a termékek tartalmát, hogy a gazdák tisztában legyenek vele, mivel etetik az állataikat, és az honnan származik.

Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa elmondta, hogy korábban saját kutatócsoportja és más kutatók is felfedezték cápa DNS-ét emberi fogyasztásra szánt termékekben. Mint hozzátette: a termékek pontos tartalmának feltüntetésére vonatkozó szabályok hiánya azt jelenti, hogy legálisan a legkülönfélébb veszélyeztetett fajok széles köre lehet bennük.

A cápákat világszerte a túlhalászat fenyegeti, populációjuk az elmúlt 50 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Mivel csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése hatással van a tengeri fű és a korallzátonyok életére is.


Képek forrása: 1. unsplash.com / Ayla Verschueren; 2. commons.wikimedia.org / Alex Chernick

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló