Új pörölycápafajt fedeztek fel Belize-ben - A terület élővilága azonban nincs biztonságban

Hír

írta: WWF
2017/02/17

A WWF a felfedezés kapcsán további beavatkozásokat sürget a Közép-Amerika partjainál húzódó korallzátony megmentése érdekében.

A halászatért felelős belize-i hatóságok és a Floridai Nemzetközi Egyetem kutatói a múlt héten megerősítették, hogy bizonyítottan új, a pörölycápafélék családjába tartozó cápafajt fedeztek fel Belize partjainál. A páratlan ritkaság felfedezése még inkább arra figyelmeztet, hogy az UNESCO világörökségi oltalom alatt álló, kulcsfontosságú tengeri élőhelynek további védelemre van szüksége.

A WWF 2016 októberében irányította a figyelmet a Belize Korallzátonyt fenyegető veszélyekre (cikk itt), amikor Belize kormánya bejelentette, hogy a terület olajkészleteinek felkutatására próbafúrásokat engedélyez a világörökségi területen. A globális felháborodást kiváltó engedélyt végül, a WWF mozgósító kampányának hatására visszavonták, ám a kulcsfontosságú tengeri élőhely védelme hosszú távon koránt sem biztosított (cikk itt).

"A pörölycápafélék nem vándorolnak túl messzire, így az a tény, hogy épp ezen a területen találtunk rájuk azt jelzi, hogy a Belize Korallzátony területén található víz - különösen annak tisztasága - megfelelő élőhelyet biztosít számukra" - közölte Nadia Bood, a WWF Belize terepi programjának kutatója. Hozzátette: "Ez a felfedezés még inkább alátámasztja a tényt, hogy a Belize Korallzátony tökéletes környezetet kínál a világ legváltozatosabb tengeri életközösségeinek kialakulására. Pontosan ezért gondolja a WWF, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy a közös természeti örökségünknek ezt az értékes darabját megőrizzük.

Az elnevezésre váró új cápafaj, melynek ivadékai felnövekvéséhez egészséges mangrove-erdőkre is szüksége van a partok mentén, a Belize környéki vizek egészségi állapotának indikátora. Ez arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a Belize-i kormány részéről sürgős intézkedések szükségesek e tengeri biodiverzitási forró pont védelmének megerősítéséhez. Belize vizei 1400 állat és növényfaj számára nyújtanak menedéket, köztük ritka tengeri teknősöknek, rájáknak, cápáknak és delfineknek. Az ország lakosságának több mint felének, mintegy 190 000 embernek pedig közvetlen megélhetési forrást jelent a területhez kötődő halászat és turizmus.

"A tengeri ökoszisztémákat óceáni áramlatok kötik össze egymással. A Belize Korallzátony egészségi állapota erősen függ tehát a szomszédos zátonyok és vizek állapotától. A Belize Korallzátony közelében való olajfúrás  visszafordíthatatlan károkat okozhatott volna a zátony élővilágában, amelynek páratlan értékeit még ma sem ismerjük teljes egészében. Éppen ezért a WWF mindent megtesz annak érdekében, hogy kiálljon mindannyiunk közös természeti értékeinek védelme mellett" - közölte Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

 

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Cápahús az állateledelben?

Ma már változatos, különleges ízesítésű állateledeleket vehetünk kedvenceinknek a kenguruhúsos macskakaja konzervtől a ...