Hazai sasszámlálás

Hír

írta: Admin
2014/03/11

Összesítették a 2004 januárja óta minden évben megrendezett országos sasszinkron eredményeit: idén négy sasfajt, összesen 793 egyedet figyeltek meg a felmérők. Élőhelyeiken egyúttal a túzok és más ragadozómadár-fajok állományát is felmérték.

De mi is az a sasszinkron? - A sasok számlálása, "szinkron", mivel a megfigyeléseket egy időben végzik a madarak telelőhelyein.

Az eddigi legnagyobb részvétel, 14 ezer négyzetkilométeres területen
A ragadozó madarak legfontosabb telelőhelyein rekord létszámú, 331 felmérő vett részt a munkában, a nemzeti parkok szakemberei mellett természetvédő civil szervezetek munkatársai is. Közreműködésükkel 14 ezer négyzetkilométeres területen 563 rétisast, 220 parlagi sast, 3 szirti sast és 7 fekete sast figyeltek meg - olvasható a közleményben.

Meglepetést okozott a fekete sas
A megfigyelt fajok közül a fekete sas világszerte veszélyeztetett, ritka faj, még sosem regisztráltak egyszerre hét példányt az országban. Ez azt jelzi, hogy a Kárpát-medence egyre jelentősebb telelőhelye e fajnak. A fekete sas – feltehetően a klímaváltozás miatt – már nem vonul el minden évben a dél-európai és a kis-ázsiai telelőhelyekre.

Túzok, egerészölyv és a többiek
Az sasok mellett a többi nálunk telelő ragadozó madarat és a túzokokat is számba vették a megfigyelők: a 2014 madarává választott túzokból 460 példányt láttak, ami az országos állomány mintegy harmada.

Ami a többi ragadozót illeti, a korábbi évekhez hasonlóan idén is az egerészölyv bizonyult a leggyakoribbnak: összesen 3464 példányt számoltak össze. Kékes rétihéjából 528, vörös vércséből 392, karvalyból 133, gatyás ölyvből 110, kerecsensólyomból 35, kis sólyomból és vándorsólyomból pedig 27-27 példányt láttak. A vonuló, de a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban áttelelő barna rétihéjából 35-öt figyeltek meg.

Korábbi évek átlaga
Az összegzés szerint száz négyzetkilométerenként átlagosan hat, különböző fajhoz tartozó ragadozó madarat regisztráltak, ami megfelel a korábbi évek átlagának. Tavaly több réti sast, 591 példányt figyeltek meg, viszont kevesebb volt a parlagi sas: akkor csak 182 madarat láttak. Orbán Zoltán, az MME munkatársa az MTI kérdésére elmondta, hogy az elmúlt évek átlagához képest nincs jelentős ingadozás a ragadozómadár-fajok létszámában. Az idei enyhe tél miatt azonban nem tudni, hogy hány madár maradt közelebb a költőterületéhez. Az eredményt az is árnyalja, hogy az elmúlt 11 évben bizonyíthatóan is több mint ezer védett madarat, köztük 150-nél több sast mérgeztek meg Magyarországon: ezek és szaporulataik most hiányoztak.


Képek forrása:
Kerecsensólyom / Szerző: Eddy Van 300
Fekete sas / Szerző: J.M Grag
Egerészölyv / Szerző: Malene

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nőtt a túzokok dürgőterülete

A fokozottan védett madarak máris birtokba vették az elegyengetett területet a Soltszentimre határában található Sáros-réten.

A parlagi sasok védelmében

A ragadozó madarak védelmében Falco a méregkereső kutya már egy éve segíti a hazai természetvédők munkáját.