Ismét megszámlálják a sasokat!

Ajánló

írta: MTI
2021/01/12

Hétvégén, azaz január 15-17-én tartják a 18. Országos Sasszinkront, amelynek során szakemberek, önkéntesek végzik el a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves összeszámlálását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel közösen szervezett sasszámlálása ma már hagyománnyá vált, és nemzetközi eseménnyé bővült.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, amelyeken legnagyobb számban rétisasok figyelhetők meg, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak.

A második leggyakoribb sasfaj Magyarországon a parlagi sas, amelynek állandó hazai költőállományához a Kárpát-medence országaiból származó egyedek csatlakoznak télre. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is - tartalmazza a közlemény.

A felmérésen a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadárfaj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkronfelmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt részeként 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így immár negyedik alkalommal végzik el a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzését az egész Kárpát-medencében.

Az MME közleménye szerint a megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.

Az országos sasszinkronokhoz hagyományosan kapcsolódó sasnapi programsorozat a jászsági Sasközpontban a járványhelyzet miatt elmarad.

Bővebb információ itt olvasható!


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.orgBohuš Číčel; 2. commons.wikimedia.orgArtemy Voikhansky

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló