Igen magas áron keltek el a kereskedelmi célú bálnavadászatból származó húsok egy Japán árverésen

Hír

írta: MTI
2019/07/07

Japán 30 év után június 30-án kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy folytathassa a kereskedelmi célú vadászatot. Az első hajók hétfőn ki is rajzottak az ázsiai szigetország körüli vizekre.

Tizenötezer jent (40 ezer forint) is fizettek a csukabálnahús egyetlen kilójáért egy csütörtökön Tajdzsiban rendezett árverésen, ami többszöröse az eddig fizetett átlagáraknak. A bálnahúst az északi Kusiro város bálnavadászai által az első napon leölt két csukabálnából dobták piacra. (A japán éttermekben egy adag bálnasteak mintegy ezerhétszáz forintnyi jenbe kerül.)

A japán halászati ügynökség közlése szerint az év végéig kitűzött kvóta 227 bálna. Ez kevesebb, mint a Déli-sarkvidéken az elmúlt években átlagosan megölt állatok száma. A hajók, amelyekhez a későbbiekben továbbiak is csatlakoznak, a nyár nagy részében csőröscetekre és csukabálnákra vadásznak.

Japán 1988 óta tudományos kutatásnak álcázott kereskedelmi vadászatot folytatott, és az állatok húsa akkor is az üzletek polcaira és az éttermekbe került.
30 év után Japán úgy döntött, kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy folytathassa a kereskedelmi célú vadászatot. Ami egyébként nem nagy üzlet az ország számára, hiszen a bálnahús az éves húsfogyasztás csekély 0,1 százalékát teszi ki, azaz az évente 4-5 ezer tonnányi bálnahús az ország lakossága számára fejenként csupán 40-50 grammot jelent. Az illetékesek ezen kívánnak most változtatni döntésükkel, ugyanakkor még a vadászatot támogatók szerint is időbe telik, míg a kereslet kiépül.


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Customs and Border Protection Service, Commonwealth of Australia

 

címkék:  bálna Japán nyár
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló