Madarak milliói számára Egyiptomban véget ér a vonulás

Magazin

írta: Tóth Judit
2015/03/03

A vonuló madarak százmillió nem az időjárási viszontagságok, nem a hosszú út miatti kimerültség, hanem a rájuk vadászó ember miatt pusztulnak el. Egyiptomban minden év augusztusában több száz kilométer hosszúságú hálórendszert állítanak fel, ami ideje korán véget vet milliónyi madár vándorlásának és életének.

Jonathan Franzen, amerikai szerző szerint Egyiptom a lehető legrosszabb hely egy vándormadár számára. Az ország Földközi-tengeri partvidékén 700 km-nyi összefüggő hálórendszer állja útját a madaraknak, csak ott nincs háló, ahol városok és katonai objektumok vannak. Német ornitológusok becslése szerint évente 140 millió madár leli itt halálát vándorlása során.

Sárgarigó, a természetes Viagra
Egyiptomban megélhetési célból már a fáraók korában is vadásztak a vándormadarakra, napjainkban azonban a vadászat és a csapdázás olyan méreteket öltött, ami komoly veszélyt jelent a vonuló fajokra nézve. A csapdázás első számú célpontja a fürj, de mivel a háló nem válogat, szinte minden madárfaj beleakad. Van ami aztán éttermekben köt ki, és van, amit hűtőkocsikban szállítanak külföldre.

Például a sárgarigókat Szaúd-Arábiába. Úgy tartják ugyanis, hogy húsa jó hatással van a nemi vágyra. Szerte az Öböl-menti államokban nagy kereslet van a természetes Viagrának tartott madárra. Egyiptomban a ragadozó madarak vadászata is elterjedt, a kereskedők jó pénzt fizetnek egy-egy szép kerecsensólyomért vagy vándorsólyomért, amit aztán gazdag arab solymászoknak adnak el.

Csökken a vándorló madarak egyedszáma
Az Afrika és Európa között vándorló fajok több mint 60%-nál folyamatosan csökken az egyedszám, különösen szembetűnő ez például füstifecske, a kakukk, a vadgerle vagy a fürj esetében.

A hálók kifeszítése Egyiptomban engedélyhez kötött, ezek azonban olcsón és könnyen beszerezhetők, a háló méreteivel kapcsolatos kikötéseket pedig senki nem ellenőrzi. Újabban, aki megteheti, már a modern technológiát is beveti, és a hálóknál madárhangokat játszanak le, amivel még több egyedet tudnak odacsalogatni.

A háló mellett egyéb módszerek is elterjedtek, például az árnyat adó menedékként álcázott talajcsapdák, amivel  talajon mozgó fajokat, például harisokat és fürjeket tudnak fogni, a ragacsos anyaggal bekent bokrok, melyekből szerencsétlen madarak nem menekülhetnek. Az országban a fegyvertartási engedélyeket sem veszik túl komolyan, így sok helyen még a gyerekek is vadásznak, és hiába kezdődik el az iskola szeptemberben, a vadászati szezon végéig sokan könyvek helyett inkább puskát visznek magukkal.

Nemzetközi nyomás
Nemzetközi természetvédelmi szervezetek már évek óta próbálnak tenni valamit a vándormadarak vadászata ellen. Komoly eredmények azonban eddig nem születtek. Ahhoz, hogy az Egyiptomban vagy Líbiában ősi hagyománynak tartott vadászat mértéke csökkenjen, elsősorban a helyiek gondolkodásmódjának kellene megváltoznia, és ez külső hatásra aligha fog menni.


Képek forrása: AEWA / Szerző: Holger Schulz (UNEP-AEWA központi címe ezen a linken)A rovat új hírei

Hasonló

Eltűntek a madarak Európából

Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában. A jelenség fő oka a területek intenzív mezőgazdasági ...