A hollók 3 különleges képessége

Magazin

2015/07/24

Az arcmemóriától a kirakósfeladatok megoldásáig sokmindenben jeleskednek e különlegesen intelligens madarak. Kijelenthetjük, hogy a varjúfélék az állatvilág legokosabbjai közé tartoznak.

A varjúfélék különleges intelligenciáját már számos kísérlet bizonyította. Agyuk a legnagyobbak közé tartozik a madárvilágban, jó a problémamegoldó-, és utánzóképességük, valamint kiemelkedő az éleslátásuk, különösen ügyesen találnak táplálékot és képesek együttműködni más állatfajokkal, például a farkasokkal épp a táplálékszerzésben. Nézzük, a legújabb kutatások szerint pontosan mi mindenben is jeleskednek.

Társadalmi érzékenység
A hollók az állatok közt egyedülálló módon mérik fel a más csoportok tagjai közti hierarchiát. Felismerik más hollók társadalmi státuszát nemcsak a saját csoportjukban, hanem idegen közösségekben is. Ez különösen akkor hasznos stratégia, amikor egyikük a saját csoportját elhagyva egy másikba akar beilleszkedni. Ilyenkor létefontosságú, hogy a fennálló viszonyokat feltérképezze és megtudja, kinek kell alárendelnie magát annak érdekében, hogy befogadják őt.

A kutatók erre nagyon egyszerűen jöttek rá: a kísérleti alanyukkal egy olyan párbeszédet hallgattattak meg, mely a fajtársai között a csoport hierarchia egy másik szintjén játszódott le. A kísérleti holló erre idegesen reagált – a fejét forgatta és rázkódott -, miközben a saját csoportjának hierarchiájában kiegyensúlyozottan visekledett.

Remek arcmemória
A következő kísérlet nem hollókkal, hanem közeli rokonaikkal, a varjakkal zajlott. Az akció során egy ember speciális maszkot viselve csapdába ejtett és meggyűrűzött egy madarat, majd elengedte az állatot. Társa, aki nem nyúlt a varjakhoz, egy másik maszkot viselt. Míg a semleges maszk nem váltott ki különleges reakciót az állatokból, a veszélyes maszkra még akkor is reagáltak, amikor kalappal vagy fordítva viselték, sőt, egyre többen felismerték a csapatból, ami annak bizonyítéka, hogy az áldozatul esett varjú megtanította társainak, hogy óvakodjanak az illetőtől.

Kirakós
Ahogy az az eddigiekből is kiderült, a hollók problémamegoldó-képessége nem mindennapi. Ezt bizonyította Bernd Heinrich and Thomas Bugnyar kísérlete is, melyben a madarak elé egy számukra ismeretlen kirakós feladványt tettek. Azok nézték néhány percig a feladatot, majd egy többlépcsőből álló folyamat során mindössze 30 másodperc alatt hiba nélkül összerakták – mint akik pontosan tudják, mi a teendő. Mivel természetes körülmények között ritkán találkoznak ehhez hasonló feladványokkal, úgy tűnik, egyszerűen el tudják képzelni a lehetséges következményeket, és képesek a legmegfelelőbb viselkedést választani.

Mindez pedig csak ízelítő abból, ami a hollók képességeit illeti. A további kutatások talán még több érdekes meglepetéssel szolgálnak majd.

 

forrás: mnn.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló