Kétmillió kóbor macskát irtanak ki

Hír

írta: MTI
2015/07/18

Az Ausztráliában őshonos vadállatok védelmében mintegy kétmillió kóbor macska kiirtását tervezik öt év alatt. Ezek az állatok az Európából érkező telepesek házimacskáinak elvadult leszármazottai, és immáron több mint 120 őshonos fajt taszítottak a kihalás szélére.

Az ausztrál szövetségi kormány csütörtökön hirdetett háborút az elvadult házimacskák ellen. Közölték, hogy mérgezett csalétkeket helyeznek ki, és telefonos alkalmazást is készítettek FeralCatScan néven, mellyel a lakosság értesítheti a hatóságokat, ha olyan területet talál, ahol nagy számban láttak vadászó macskákat.

Kutatók szerint az eddig kihalt 29 őshonos ausztrál emlősfajból 28 pusztulásában játszottak szerepet a macskák az elmúlt két évszázadban.

"Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem utáljuk a macskákat, csak véget kell vetni a károknak, amit a vadon élő állatok közt okoznak. A tudományos bizonyítékok egyértelműek, a vadon kóborló macskák jelentik a legnagyobb veszélyt" - mondta az ABC rádiónak Gregory Andrews, a kihalással fenyegetett fajok biztosa.

Úgy vélik, mintegy 20 millió macska él az országban, melyek körülbelül 75 millió őshonos állattal végeznek naponta. A macskák az 1700-as évek végén érkeztek az európai telepesekkel, akkor még háziállatként, ám azóta rengeteg leszármazottuk tért vissza a vadonba és szaporodott el az egész kontinensen.

Greg Hunt környezetvédelmi miniszter a macskatartást szigorító intézkedéseket - többek között az ivartalanítást és a mikrochip beültetését - tartja szükségesnek, egyes szakértők szerint érdemes lenne megfontolni azt is, hogy macskát csak házon belül lehessen tartani.

Kínában szembe mentek a józan ésszel: Az ázsiai országban kóbor macskák százait eresztették szélnek még 2013-ban, hogy megfékezték a mezei rágcsálókat. Az akciót érthető módon nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a kínai online közösség, különösen a zöldek... A cikk ide kattintva megtekinthető.

 

forrás: MTI
Egyetért az intézkedéssel?

A rovat új hírei

Hasonló

Megszabadulnának a medvéktől

Engedélyezni akarja a veszélyesnek tartott barnamedvék elfogását és elpusztítását az észak-olasz Trentino tartomány elnöke.

A macskák "szabad hadserege"

Kóbor macskák százait eresztették szélnek Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje garázdálkodnak a mezei rágcsálók.