Felélesztik a kiszáradt halastavat

Hír

írta: MTI
2015/03/30

Tatán megkezdődött egy 22 hektáros kiszáradt halastó víz élőhellyé alakítása.

A területet szabadidős és ismeretterjesztési célokra hasznosítják - mondta el a program szakmai vezetője az MTI-nek. Mürkl Levente tájékoztatása szerint közel százezer köbméter száraz iszapot kotornak ki a tóból. Az anyagból többek között fészkelő szigetet alakítanak ki a vízi madaraknak és megerősítik a gátakat. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenek.

A tóban nem lesz haltenyésztés, vagy halászati tevékenység, partján egy madármegfigyelő tornyot emelnek. A munkálatok 275 millió forintos költségének 99 százaléka uniós támogatásból származik. Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori-halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján.

A Réti halastavakat az Esterházyak építették 1896-ban. Létesítésük előtt nádasok, mocsarak húzódtak Tatától a Dunáig. A nagy kiterjedésű lápvidéket az Által-ér és a helyi, bővizű langyos források táplálták. A most kialakított halastó vízutánpótlásához ismét felhasználják a források vizét, amelyek a térségi bányaművelés megszűnése után újrafakadtak.


Kép forrása / Szerző: Németh Dániel

 

A rovat új hírei

Hasonló

A víz világnapja

Az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját.