Eltűnhet az erdélyi Gyilkos-tó? - Nagy a baj!

Hír

írta: MTI
2021/10/29

A Gyilkos-tó, a vizében rejtőző, egykor elárasztott erdő maradványaival Erdély egyik legkedveltebb nevezetességének számít. Ám a folyóba ömlő patakok ülepítőit 20 éve nem takarították ki, így a tó idővel feltöltődhet a hordalékkal.

Romániában a meglévő ülepítők kitakarításával és új gátak építésével próbálják megakadályozni, hogy a patakok hordaléka bejusson a székelyföldi Gyilkos-tóba, és a tó feltöltődését idézze elő.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter pénteken tartott sajtótájékoztatót a Gyilkos-tó partján, ahol elmondta: elkezdődtek a tó megmentésére irányuló munkálatok. Erre azért van szükség, mert húsz éve nem takarították ki a tóba befolyó vizek ülepítőit, ezek felteltek, és a hordalék immár akadálytalanul juthatott a tóba. Elkezdődött a gátak mögött felgyűlt hordalék eltávolítása, ugyanakkor ez még nem oldja meg a Gyilkos-tó feltöltődésének a problémáját. Újabb gátakra lesz szükség, melyek megépítését az Európai Unió helyreállítási alapjából kívánják finanszírozni.

Békás-szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna korábban a Maszol.ro videointerjújában beszélt arról, hogy a tó 50-80 éven belül feltöltődik a vizek által bemosott hordalékkal. Úgy vélte: ezt a folyamatot lehet lassítani a hordalékfogó gátak megépítésével.

A Gyilkos-tó 1837 nyarán jött létre, amikor a Gyilkos-kő hegy oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék az esőzések hatására lezúdult a völgybe, és elzárta négy patak folyását. A természetes módon kialakult, több mint 11 hektáros tó víztükre 983 méterrel a tengerszint fölött feszül. A víztükör alatt konzerválódtak az elárasztott erdő fáinak a törzsei.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Fazli Senel

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló