Természetes rovarriasztók házilag

Magazin

2014/08/09

Nyáron a kis hívatlan vendégek igencsak megkeseríthetük az életünket, hacsak nem találunk megfelelő megoldást arra, hogyan védekezzünk ellenük. Íme, néhány ötlet, hogy ne kullancsbányászattal és szúnyogvadászattal töltsük a vakációt.

Mivel a leginkább elterjedt rovarirtók számos méreganyagot tartalmazhatnak, melyek nemcsak a rovarokra, de a bőrünkre, vagy belélegezve is károsak lehetnek, érdemes tennünk egy próbát a természetese alapanyagokkal. Néhány illóolajból vagy szárított gyógynövényből olyan keverékeket készíthetünk, melyek kellemes illatúak, a rovarok számára azonban maga a rémálom. Íme, az alapreceptek.

Alaprecept illóolajból
A varázsmogyoró kivonat, vagyis hamamelisz víz pórusösszehúzóként működik, és enyhíti a viszketést is. Hordozóanyagnak két evőkanál semlegesebb olajat keverjünk hozzá, ami lehet szőlőmag-, jojoba-, mandula-, vagy akár olívaolaj, de bevethetjük az antibakteriális tulajdonságai miatt kedvelt neem olajat is. Ezután jön a lényeg, 100 csepp illóolaj, melyet különböző üvegcsékből is keverhetünk.

Például vegyíthetünk 55 csepp eukaliptuszt 15 csepp cédrussal, 15 csepp levendulával és 15 csepp rozmaringgal, de meg is változtathatjuk az arányokat attól függően, hogy melyik illatot kedveljük a leginkább. Az eukaliptusz az egyik leghatásosabb rovarriasztó, azonban gyerekek számára nem ajánlott. A felsoroltak mellett bergamottot vagy citromot is választhatunk. Ha a kullancsokat akarjuk elriasztani, tegyük bele geránium-, vagyis rózsamuskátliolajat, amitől hanyatt-homlok menekülnek az élősködők. Az összetevőket keverjük össze, és töltsük pumpás üvegbe. Rovarveszély esetén néhány óránként fújjuk a bőrünkre, és használat előtt mindig rázzuk fel.

Rovarriasztó szárított növényekből
Ehhez a folyadékhoz forraljunk fel körülbelül egy bögre vizet, mellyel 3-4 evőkanálnyi szárított gyógynövényt kell leforralnunk. Tetszés szerint összekeverhetünk borsmentát, fodormentát, citromfüvet, illatos macskamentát és levendulát. Nem muszáj minden növényből tennünk bele, de legalább egy mentaféle legyen benne. Majd lefedve hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és keverjük bele két evőkanál alkoholt, varázsmogyoró vizet, vagy az alkoholos-varázsmogyorós keveréket. Töltsük pumpás üvegbe, és tegyük hideg helyre, akár a hűtőbe.

Rovarűző illatok
Bizonyos illatok önmagukban is eltántoríthatják a rovarokat, mint például a vanília és a levendula. Ha ilyen illatú tusfürdőt, testápolót használunk, vagy ezekkel az illóolajokkal dörzsöljük be a testünket, szintén jó eséllyel távol tarthatjuk a szúnyogokat. Készíthetünk olyan keveréket is, melyben csak illóolajok vannak. Ezzel bedörzsölhetjük a testünket, vagy párologtathatunk. Keverjünk össze 15 csepp levendulát 5 csepp eukaliptusszal, vagy 10 csepp rozmarngot, 7 csepp fahéjat és 3 csepp cédrust. Egy másik kombináció 12 csepp citromfüvet, 6 csepp eukaliptuszt és 2 csepp citronellát tartalmaz, de az is lehet, hogy csak egyetlen olajat használunk fel, például 20 csepp rózsamuskátlit.

Bolhapor házilag
A következő keverék azoknak ajánlott, akinek háziállatai vannak, és időnként meggyűlik a baja a bolhákkal. 1 csésze kovaföldet keverjünk össze fél csésze neem porral és fél csésze cickafarkgyökérrel, valamint 20 csepp eukaliptuszolajjal, majd dörzsöljük be vele az állat szőrét. A keverék több alkalomra elég, megelőzés céljával tavasz végén-nyár elején havonta egyszer, ha pedig az állat bolhás, akkor gyakrabban ismételjük meg a műveletet.

Az illóolajok nagy része (a fűszerolajok és citrusfélék főként) fényérzékenyítő hatással bírnak. Ez azt jelenti, hogy a Nap sugarainak hatására allergiás kiütéseket, égett bőrpírt, de akár maradandó bőrkárosodást is okozhatnak (elszíneződések, májfoltok, stb.). Az alábbi fényérzékenyítő olajakat tilos napozás mellett alkalmaznunk: bergamott, zöldcitrom, citrom, narancs, grapefruit, citromkóró, angyalgyökér, kömény

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében is - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász és házi kedvencünk esetében állatorvos tanácsának kikérését! A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget!

forrás: diynatural.com, wellnessmama.com, primallyinspired.com

A rovat új hírei

Hasonló

Rovarriasztó egyszerűen 2.

Természetes módon távol tarthatjuk magunktól a szúnyogokat is. A "Rovarriasztó egyszerűen" című cikkünk ráadása következik.

Rovarriasztó egyszerűen

Szúnyogok és kullancsok... Néhány természetes alapanyag segítségével távol tarthatjuk magunktól ezeket a barátságtalan ...