Megjött a fagy: hivatalosan is itt a madáretetési szezon!

Hír

írta: MTI
2020/11/23

Hétvégén beköszöntött az első fagy, ezzel megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Mintegy ötven madárfaj látogatja rendszeresen az etetőket télen, ezek megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, sőt, még az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is.

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Nem mindegy azonban, mivel etetjük őket! Az énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók: natúr napraforgómag (ez az eleség már önmagában is elegendő); alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal). Fontosak télen az állati zsiradékok is, pl. háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, készen kapható cinkegolyó.

Az ivó- és fürdővíz kihelyezése télen is fontos, nem csak nyáron, figyeljünk rá oda, hogy a befagyott itatókban naponta cseréljük a vizet!


A vízimadarakat ne etessük!

Míg az énekes madarak téli etetése életmentő lehet, a vízi madarakat tömegesen sodorja veszélybe, betegítheti meg. A hatóságok és a természetvédelmi szervezetek világszerte küzdenek ez ellen. A kenyérrel való táplálás különösen káros, mert kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami a madarak tömeges jégbe fagyását okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.


Képek forrása: 1. Pixabay / Ogutier 2. Pixabay / Samson Jay


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló