Véradó rákok

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/31

Az atlanti tőrfarkú rákokra lecsapott az orvostudomány. A baktériumok beazonosítására és szűrésére is használt furcsa kék színű vér évente számtalan emberi életet ment meg. Tény azonban, hogy a rákok egy része a véradásba belepusztul.

Az atlanti tőrfarkú rákok, vagy patkórákok érdekes tulajdonsága, hogy az eredetileg színtelen vérük oxigénnel érintkezve kék színűvé változik (ennek az az oka, hogy vérükben hemoglobin helyett hemocianin van). A vérükben található fehérje ha baktériumok endotoxinjaival érintkezik, gélszerű anyaggá sűrűsödik és nem engedi továbbterjedni azt. Ez a nem mindennapi védekező mechanizmus keltette fel évekkel ezelőtt a tudósok figyelmét.

Mivel laboratóriumi körülmények között továbbra sem képesek előállítani ilyen tulajdonsággal rendelkező anyagot, a tőrfarkú rákokat használják fel, pontosabban áldozzák fel az orvostudomány oltárán. A rákok vérének közel 30%-át csapolják le, majd az állatokat néhány nappal később visszaengedik az óceánba (kicsit távolabb a begyűjtési ponttól, elkerülve ezzel ugyanazon rákok vérének többszöri levételét).

A procedúra közben, illetve után az egyedek 10-30%-a általában elpusztul! Egy tanulmány szerint a túlélő rákok számára a folyamat annyira megterhelő, hogy a csapolás után a nőstények kevesebbszer szaporodnak, mozgásuk lomhává válik. (Figyelembe véve a szervezetüket ért komoly megterhelést, és a legfrissebb tanulmány eredményét, miszerint a rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra, ez nem is meglepő.)

Noha a rákok vére sok ember életét menti meg, óriási üzletről van szó: Egy liternyi tisztított rákvér nagyjából 15.000 $-ba kerül, ami éves szinten 50 millió $-os bevételt jelent a forgalmazók számára. Jó hír, hogy a tudósok jelenleg is kísérleteznek a véralvasztó szintetikus megfelelőjén.


Kép forrása / Szerző: Didier Descouens

 

A rovat új hírei

Hasonló

Élővilág 7 kilométer mélyen

Először készített felvételeket egy több mint 7 kilométer mély árok élővilágáról egy nemzetközi kutatócsoport.