Nincs helye a magyar flórában

Hír

2014/07/24

Amióta az ember nekiveselkedett felfedezni a Földgolyó apró, ismeretlen zugait, azóta okoz egyre nagyobb problémákat a flórában és a faunában. Akarva, vagy akaratlanul magával vitt más földrészek állatait, növényeit, s azokat az utazási útvonalain szétszórta.

Így került 1629-ben Észak-Amerikából, Dél-Európába a szíriai selyemkóró, majd 1730-ban feljegyezték jelenlétét Magyarországon is. Évelő növény, magjait a szél repíti az őszi és a téli hónapokban újabb területekre. Előnyben részesíti a homokos talajú tájat, ilyen helyeken tömeges is lehet, helyenként több km2-t is borítva. Az enyhébb teleknek köszönhetően, az elmúlt 50 évben térhódítása robbanásszerű volt. Vonatból kinézve, a Kiskunságon mezőnyi területeket borít a selyemkóró.

Ma már szörpnek se jó
A 80-150 cm magas növény szőrös szára mérgező tejnedvet tartalmaz. Három, négy méter mélyen gyökerezik. Burgonyafélék rokona. Júniusban-augusztusban virágzik, mely igen mutatós. Száraz növényként használják virágkötészetben is. Virágából anno szörpöt és bort nyertek. A Duna-Tisza közéről terjedt el minden irányba a Kárpát-medencébe,főleg az utak mentén. Rovarok tömegei látogatják a nektárja miatt, amely habár a száraz meleg időszakban besűrűsödik és sok méh beleragadva el is pusztul, összességében azonban a méhészek kedvelt növénye. Keserű tejnedve miatt a legelő állatok nem szeretik, alig fogyasztják.

Terjedését csak lassítani lehet
Elsősorban a homoktalajt részesíti előnyben, ahol az őshonos homoki fényigényes növényeinket kiszorítja életterükrőlAz általa okozott kár óriási, miután a természetközeli növénytársulások megújulását megakadályozza. Több nemzeti parkunk is küzd a visszaszorításáért, kiirtásáért. Sajnos azonban terjedését az évi kétszeri kaszálás is csak lassítani tudja.

Írta és fényképezte: Lenner Ádám

 

A rovat új hírei

Hasonló

Életterük feldarabolódik

Az ember működésével megzavarja a növény- és állatpopulációk naturális előfordulási helyét, kiszorítja őket természetes ...

Életterük feldarabolódik

Az ember működésével megzavarja a növény- és állatpopulációk naturális előfordulási helyét, kiszorítja őket természetes ...

Biológiai invázió

Egyre többet hallunk arról, hogy mennyi problémát okoznak az idegenhonos, inváziós fajok.

A rovat legolvasottabbjai