Óriási moszkitók lepték el Észak-Karolinát

Hír

írta: ecolounge
2018/10/01

Sajtóértesülések szerint a Florence trópusi vihar után óriási méretű moszkitók lepték el Észak-Karolinát, ahol egyes megyékben közegészségügyi válsághelyzet alakult ki.

A világ jelenleg ismert legnagyobb vérszívó moszkitóinak milliói rajzanak a déli tagállam vihar sújtotta vidékein. Az óriásszúnyogok árvizes területeken, nedves földben helyezik el tojásaikat, a lárvák hat napon belül óriási, a normálisnál háromszor nagyobb szúnyogokká fejlődnek.

Roy Cooper kormányzó elrendelte, hogy azonnali hatállyal négymillió dollárt szabadítsanak fel az állam költségvetéséből a szúnyogok elleni védekezésre. A rovarok 27 megyét árasztottak el, az egyik megye egészségügyi igazgatója, Scott Harrelson egyenesen közegészségügyi válságról beszélt a sajtónak.

A kormányzói hivatal ugyanakkor megnyugtatta a helybélieket, hogy bár a szúnyogok közegészségügyi problémát jelentenek, csípésük erős, de ez a fajta moszkitó nem terjeszt betegségeket.

Nem úgy a tigrisszúnyog, amely a klímaváltozás, az utazás, az áruszállítás, valamint a turizmus miatt már évek óta jelen van az Egyesült Államokban, és egyre komolyabb problémát jelent. Az ázsiában őshonos rovarok számos veszélyes betegséget terjesztenek, úgy mint maláriát, trópusi náthalázat, és kutyákra veszélyt jelentő szívférget. A megszokott szúnyogokkal ellentétben a tigrisszúnyogok nem csak hajnalban, hanem a nap 24 órájában aktívan táplálkoznak. Emiatt pedig hatékonyabb kórterjesztők a szakértők szerint.

Ökológusok becslése szerint az invazív rovarok évente több tízmilliárd dollárba kerülnek az emberiségnek, számuk pedig valószínűleg emelkedni fog a klímaváltozás és a nemzetközi kereskedelem növekedésének hatására.


Kép: Toxorhynchites speciosus
Kép forrása: Wikipedia, szerző: John Tann

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló