Terjed a halált hozó tigrisszúnyog

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/03

A megszokott szúnyogokkal ellentétben a tigrisszúnyogok nem csak hajnalban, hanem a nap 24 órájában aktívan táplálkoznak. Emiatt pedig hatékonyabb kórterjesztők a szakértők szerint.

A tigrisszúnyog - latin nevén Aedes albopictus - fekete-fehér csíkjairól ismerhető fel. Annak ellenére, hogy ez a szúnyogfaj Délkelet Ázsiában őshonos, az elmúlt évtizedekben sikerült elterjednie szerte a világon. A nemzetközi áruszállítókon megbúvó szúnyogok igen jól tudtak alkalmazkodni az időjáráshoz és hőmérséklethez, így jelentek meg többek közt az USA-ban is.

A Tigrisszúnyog számos vírusos kórokozója, beleértve az észak-nílusi vírust, a sárgalázvírust, az encephalitist, dengue lázat, és Chikungunya lázat, valamint számos fonalféreg hordozója is mint amilyen a Dirofilaria immitis. Ez a szúnyogfaj volt felelős a francia szigeten La Réunion-ben 2005-2006 szeptemberében kirobbant Chikungunya-járványért is, ahol a becslések szerint 266 ezer ember fertőződött meg, 248 lakos pedig életét is vesztette.

Vajon tovább terjed? - A szakértők szerint könnyen elképzelhető. Legalábbis New Jersey lakói épp a napokban kaptak figyelmeztetést, hogy tegyenek a védekezésért, ugyanis hamarosan ellepik a tigrisszúnyogok a területet. Európában sem jobb a helyzet: a University of Liverpool Cyril Caminade által vezetett kutatócsoport kiszámította, hogy a tigrisszúnyog az éghajlatváltozás miatt 2030-2050 között a legtöbb európai államban is meg fogja találni a neki szükséges életkörülményeket.

 

A rovat új hírei

Hasonló