Génmódosított szúnyogokkal a Zika-vírus ellen

Hír

írta: ecolounge
2016/02/12

A módszertől a szúnyogpopuláció legalább 80%-os csökkenését várják. Az újkeletű eljárás - érthető módon - sok vitát vált ki.

A Zika-vírus megállításáért folyó harcban új szereplő bukkant fel, mely nem más, mint a betegség terjesztéséért felelős faj génmódosított változata. A biológiai fegyver hatékonyságáról szóló első jelentések ígéretesnek tűnnek, de számos tényező befolyásolja, hogy a kísérlet tényleg olyan sikeres lesz-e, mint azt jósolják.

A módszert egy brit biotechnológiai társaság, az Oxitec fejlesztette ki azért, hogy csökkentse az Aedes aegypti (egyiptomi csípőszúnyog) nevű faj populációját, mely a Zika vírus mellett a trópusi náthaláz, a chikungunya-láz és a sárgaláz terjesztéséért felelős. A cég 2014 áprilisában kezdte kiengedni az egyedeket, és állításuk szerint azóta 82%-al csökkent a szúnyoglárvák száma.

Az eljárás úgy működik, hogy olyan önromboló géneket tesznek a szúnyogokba, melyek a következő generáció élettartamát érintik, így az egyedek még felnőttkoruk előtt elpusztulnak. Azzal tehát, hogy ezeket a szúnyogokat szabadon eresztik és azok párosodni kezdenek, egyre csökkenhet a populáció nagysága.

A speciális szúnyogok több országot is megjártak már, de a legnagyobb számban a Zika-krízis központjában, Brazíliában, Piracicaba városában vetették be őket. Brazília egyébként az első ország, ahol korlátozottan engedélyezték az ilyesfajta, szúnyogokkal való szabadföldi kísérletezést.

A cég szerint biztonságos a megoldás, mert csak hímszúnyogokat vetnek be, melyek nem csípnek, valamint az eljárás csak egy fajt érint szemben a kemikáliákkal, melyek több élőlényre is hatással vannak. Ezzel szemben a kritikusok a hosszútávú hatások miatt aggódnak, például azért, mert a szúnyogok sok más fajnak is táplálékul szolgálnak, ezért azt is szükséges volna tanulmányozni, hogy hogyan hat a génmódosított szúnyogok jelenléte az egész ökoszisztémára.


Kép forrása / Szerző: Muhhamad Mahdi Karim

 

forrás: nytimes.com, bloomberg.com, washingtonpost.com

A rovat új hírei

Hasonló

Majmok bevetése

A kínai légierő a pekingi bázisa védelmére majmokat vet be a költözőmadarak elriasztására.

Génmódosított növények

Illegális kísérleti parcellákon genetikailag módosított kukoricát és gyapotot találtak, illetve gyűjtöttek be.

A macskák "szabad hadserege"

Kóbor macskák százait eresztették szélnek Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje garázdálkodnak a mezei rágcsálók.