Ősi erdők nyomában

Hír

írta: Admin
2014/02/22

Ősi erdők nyomait hozták felszínre Nagy-Britannia délnyugati partjain az elmúlt hetek viharai.

A 4000-6000 ezer évvel ezelőtt élt tölgyfák, fenyők, mogyoróbokrok maradványai Cornwall és Wales partjai mentén az után váltak láthatóvá, hogy a hatalmas hullámok a tengerbe mosták a homokot a strandokról. Az egyik legnagyobb prehistorikus erdőre a cornwalli Mount-öbölben bukkantak, ahol tölgyfa, bükkfa és fenyő rönkök emelkednek - némelyik öt méter magasan - a tengerparton.

A tudósok körében közismert ezeknek a víz és földalatti erdőknek a léte, a geológusoknak azonban most lehetőségük nyílt arra, hogy szénizotópos meghatározással kiderítsék korukat és megállapítsák, hogy az egész Mount-öblöt erdőségek borították 4000-6000 ezer évvel ezelőtt. Ez az az időszak, amikor a Brit-szigeteken élő emberek lassan felhagytak a vadászó életmóddal és elkezdtek növényt termeszteni.

"A viharok kettő-ötméteres fenyő és tölgyfa rönköket hoztak a felszínre, valamint mogyorócserjék maradványait jól megőrződött mogyoró- és makkterméssel... Ezek az erdők négy és öt ezer éve nőttek a térségben, amikor az éghajlat kicsit melegebb volt, mint ma" - idézte a BBC hírportálja Frankie Howie-t, a cornwalli vadvédelmi és erdészeti felügyelőség illetékesét.

A rönköket várhatóan újra betemeti majd a dagály által a tengerpartra kihordott homok a következő hónapokban.

A viharok nemcsak erdők nyomait tárták fel, a térségben hajóroncsok, Devon grófságban egy vaskori település maradványai is felszínre kerültek.

 

forrás: MTI, bbc.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló