Segítség Kolumbusz hajójának

Hír

írta: MTI
2014/06/24

Az UNESCO technikai segítséget nyújt és szakértői csoportot is küld a Haiti partjainál felfedezett, Kolumbusz Kristóf egykori, Santa María nevű hajójának vélt hajóroncs vizsgálatára és védelmére.

Bill Clifford amerikai régész május 14-én jelentette be, hogy azonosította Kolumbusz zászlóshajójának a roncsait. A Santa Maria, amely egyike volt a három hajónak, amellyel Kolumbusz Amerika felfedezésére indult, 1492. december 25-én süllyedt el, miután léket kapott Haiti északi partjainál. Az amerikai szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. Clifford a 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján jutott arra a meggyőződésre, hogy a Santa María roncsait találhatták meg. Cliffordék annak idején a helyszínen találtak egy ágyút, amely a 15. századból származott. Az ágyú azóta eltűnt.

Monique Rocourt haiti kulturális miniszter június 12-én levélben kérte az UNESCO Tudományos és Technikai Tanácsadó Testületét, hogy a 2001-ben elfogadott, víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezmény alapján küldjön szakértői csoportot a helyszínre. A nemzetközi szervezet szakértői a következő hónapokban utaznak Haitire, hogy megvizsgálják a szigettől északra található roncsokat - közölte a nemzetközi szervezet hétfőn a honlapján.

Az UNESCO főtitkára, Irina Bokova aggodalmát fejezte ki, hogy a tenger mélyén fekvő maradványok kincsvadászok zsákmányává válhatnak, és leszögezte, hogy a nemzetközi szervezet a helyi hatóságok mellé áll a víz alatti kulturális örökség tárgyainak illegális kereskedelme elleni küzdelemben. A szervezet felszólította az egyezményt aláíró államokat, hogy nyújtsanak segítséget Haitinek a víz alatti régészeti helyszínekről ellopott műkincsek megtalálásában.


forrás: MTI, UNESCO

A rovat új hírei

Hasonló

Halász tragédiák

Ahogyan a halak a halászoknak, úgy a halászok az időjárás szeszélyeinek vannak kiszolgáltatva.

Ősi erdők nyomában

Ősi erdők nyomait hozták felszínre Nagy-Britannia délnyugati partjain az elmúlt hetek viharai.

Roncsbúvárok nyomában

Laikusként azt gondolnánk, hogy gyermeki álmoktól vezérelve válik valaki roncsbúvárrá, azonban a valóság ennél árnyaltabb.