A tiszaugi denevértoronyban pihennek a mentett denevérek

Hír

írta: MTI
2021/02/07

89 mentett, rőt koraidenevér érkezett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tiszaugi denevértornyába - köztük egy budapesti házfelújítás során talált, 68 fős kolónia is.  A védett állatok itt folytathatják téli pihenőjüket, és készülődhetnek  a nyári időszakra.


A tájékoztatás szerint a 89 példány között van egy 68 egyedből álló kolónia is, amely Budapest XXII. kerületéből került be a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő központjába tavaly decemberben. Szokatlan helyen, egy felújítandó lakás teraszán, a lomok között bukkantak rá a lakók az állatokra, és rögtön értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát.

A telelésükben megzavart állatok sorsa az emberektől függ, túlélésük szempontjából kulcsfontosságú, hogy mihamarabb a megfelelő kezekbe kerüljenek - olvasható a közleményben.

A további 21 példány az ország több pontjáról érkezett a télen, a legtöbbjüket legyengülve, a járdán találták. A mentőhelyen megerősödött állatok készen álltak a szabadon engedésre, de mivel a denevérek ilyenkor még telelnek, egy mesterséges telelőhelyre, úgynevezett denevértoronyba kerültek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 14 ilyen torony van. Ezek rendszerint 6-8 méter magas, betonból vagy fából készült építmények, a magasban egy szűk berepülőnyílással. Itt több száz denevér is biztonságosan telelhet, és a szaporodásukhoz is megfelelő körülményeket találnak.

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) Magyarország leggyakoribb denevérfaja. Gyakran megfordul lakott területen és erdőkben is, rendkívül alkalmazkodó. Tömeges lehet az előfordulása a panelházak hasadékaiban, régebbi épületek tetőszerkezetében. Itt sokszor zavarják a lakókat, mivel hangos az állatok cincogása, az ürülékükkel bepiszkítják a párkányt és néha a szobába is berepülnek. Erdős területeken a fák odvaiban, kéregrepedésekben bújnak meg.

Novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ha enyhe az idő és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek a búvóhelyükről és télen is vadásznak. Gyorsröptűek, sebességük elérheti az óránkénti 50 kilométert. Repülés közben folyamatosan hallatják ciccegésszerű hangjukat. Egy denevér egy éjszaka akár ezer szúnyogot is elfogyaszt, de egyéb repülő rovart is zsákmányolnak. A rőt koraidenevérek pedig kifejezetten kedvelik a nagyobb bogarakat, például a különböző cserebogarakat is. Magyarországon 28 denevérfaj él, mindegyik védett. Ha valaki denevért talál épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben, akkor az illetékes nemzetiparki igazgatóságot kell értesíteni - írták.


Képek forrása:1. commons.wikimedia.org / Kamran Safi; 2. commons.wikimedia.org / Ebyabe


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló