Több száz vadállat, köztük ritka orrszarvúk pusztultak el egy indiai áradásban

Hír

írta: MTI
2020/07/20

Több száz vadon élő állat, köztük legalább nyolc ritka orrszarvú pusztult el egy északkelet-indiai áradásban az Asszám állambeli Kaziranga Nemzeti Partban.

A Kazirangában él a világ legnagyobb egyszarvú rinocérosz-, más néven indiaiorrszarvú-populációja, amely a múlt század végén a kihalás szélére sodródott. Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A parkban a legutóbbi felméréskor 2015-ben 2401 orrszarvút tartottak számon.

Az idei monszunban a park 85 százaléka víz alá került. Az esőzések okozta áradás miatt több mint 200 ember vesztette életét, és több millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét Asszámban, Nepálban és Bangladesben. A Kaziranga park illetékesei szerint a monszun áradásai következtében nyolc orrszarvú lelte halálát, egy további példány pedig természetes okok következtében pusztult el júniusban.

Az áradásoknak szarvasok, bivalyok és sertésfélék is áldozatul estek.

Asszám-szerte több ezernyi falut öntött el a víz. A menekülő lakosság számára több száz ideiglenes befogadótábort állítottak fel. Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Diganta Talukdar


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló