"The Blob", a gyilkos hőhullám – Egymillió tengeri madár pusztult el Észak-Amerikában

Hír

2020/02/24

A neve alapján mintha egy B-kategóriás horrorfilm főgonosza lenne a kutatók által Blob névre keresztelt tengeri hőhullám, mely több száz ezer lumma pusztulását okozta néhány éve.

A PLOS One tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint a Blob néven ismert tengeri hőhullám eredményeként mintegy egy millió lumma (Uria aalge) halt éhen Észak-Amerikában 2015-2016 őszi és téli hónapjaiban. John Piatt, az USGS alaszkai tudományos központjának kutatóbiológusa szerint ez eddig a világ óceánjain megfigyelt legnagyobb tömeges elhullás.

"Ugyanilyen rendkívüli esemény volt több, összesen 22 egérkolónia összeomlása a Bering-tengertől az Alaszkai-öbölig" - tette hozzá. "Ekkora tömeges pusztulásokra eddig nem volt példa."

2015 és 2016 között Alaszka területével egyenlő kiterjedésű meleg óceánvizet észleltek a Csendes-óceánon, közvetlenül az Egyesült Államok és Kanada nyugati partja mellett. A tengeri hőhullámok már 2013-ban jelentkeztek, de igazán 2015 nyarán erősödtek fel az El Niño hatására. Ebben az időszakban a műholdas adatok és meteorológiai mérések a felszíni vizekben 3-6 ° C-kal magasabb hőmérsékletű „melegsugarakat” mutattak ki, amik aztán az ökoszisztéma egészére kihatottak.

A melegebb hőmérséklet hatására ugyanis felélénkült a hidegvérű organizmusok anyagcseréje - kezdve a zooplanktonoktól a kis takarmányhalakon át a lazacokig. És miután a ragadozó halaknak a szokásosnál is több táplálékra volt szükségük, kevesebb zsákmány maradt a tengeri madaraknak.

Holott a lummák – mint általában a madarak - gyorsan égetik az energiát. A kutatók úgy fogalmaztak: ez volt a lummák „Achilles-sarka”. Ahhoz, hogy életben maradjanak, fejenként napi 60–120 takarmányhalra van szükségük. Ha 3-5 napig nem talál egy lumma elegendő táplálékot, éhen hal. Mindez különösen érzékennyé teszi a fajt a táplálékláncban bekövetkező zavarokkal szemben.

2015. május és 2016. április között kb. 62 000 elpusztult lummát találtak Kaliforniától egészen Alaszkáig. A tanulmány szerint azonban a valóság még ennél is rosszabb lehet, mivel valószínű, hogy a hullámok csak a tetemek töredékét mosták partra. Becsléseik alapján az elpusztult egyedek száma 530 000 és 1,2 millió között.

Noha a „Blob” egyszeri anomáliának tűnhet, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen típusú tömeges elhullások várhatóan gyakoribbá válnak. "Az óceánkutatók előrejelzése szerint a hőhullámok gyakoribbá és erősebbé válnak, ha a globális felmelegedés folytatódik. Ezért valószínű, hogy még több hasonló drámai eseményt fogunk látni, mint a lummák tömeges pusztulása" - tette hozzá Piatt.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Dick Daniels

Forrás: iflscience.com, journals.plos.org, washington.edu


A rovat új hírei

Hasonló