Egyszerre 30 szélesszájú orrszarvút engedtek szabadon Ruandában

Hír

írta: MTI
2021/12/01

Három évnyi szervezés után végre új otthonába költözhetett 30 szélesszájú orrszarvú, melyek mintegy 3400 kilométert tettek meg földön és levegőben.

Nagyszabású akcióval szállítottak 30 szélesszájú orrszarvút a ruandai Akagera Nemzeti Parkba. A szakemberek azt remélik, hogy a parknak fontos szerepe lesz majd a faj hosszú távú túlélésében, és szaporodni fog az állomány. Az állatok vasárnap árkeztek meg új helyükre; az út előtt nyugtatót kaptak, de nem kábították el őket teljesen, hogy állva utazzanak, de ne ijedjenek meg a szállítástól.

A szélesszájú orrszarvúak száma Afrikában a becslések szerint 18 ezer egyedre csökkent, és a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta őket, mivel számuk nagyrészt a tülkük iránti kereslet miatt folytatott orvvadászat miatt csökken.

A kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvúakkal ellentétben, amelyek korábban Ruandában éltek, a szélesszájú orrszarvúak újonnan érkeztek az országba. Az orrszarvúkat - 19 nőstényt és 11 hímet - a dél-afrikai Munyawana természetvédelmi terület Phinda magánrezervátumából hajtották el, Durbanból Kigaliba repültek, majd a földön szállítva jutottak Akagerába. Az állatok 40 órás, több mint 3400 kilométeres utat tettek meg. A költöztetés a maga nemében egyedülálló volt. A szállítás megszervezése csaknem három évig tartott.

Videón az orrszarvúk szállítása és szabadon engedése:

A ruandai kormány az elmúlt 15-20 évben megmutatta, hogy komolyan veszi a természetvédelem kérdését. 2017-ben 18 keskenyszájú orrszarvút telepítettek vissza, és meg is tudták óvni őket. Eddig egyetlen orrszarvú sem pusztult el orvvadászat miatt az állományból, amely azóta nőtt is. A szélesszájú orrszarvúk betelepítése a nemzeti park újjáélesztésére irányuló terv legújabb lépése.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Ryan Harvey


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló