A klímaváltozás 6 kevésbé ismert hatása

Hír

2015/03/08

A klímaváltozás tudatosíthatja bennünk az ökoszisztéma elemeinek összefüggéseit.

A klímaváltozás ijesztő hatásai mellett rávilágít a földi élet összefüggéseire is, arra, hogy az egyes folyamatok milyen kapcsolatban állnak más jelenségekkel. A bolygó legkisebb elemeitől a legnagyobbakig, a baktériumoktól a vulkánokig minden létezőt érint valahogyan a változó éghajlat. Íme 6 esemény, amelyek vészjóslóan közelegnek.

1. Kihalnak a sivatagi baktériumok
Talán kevesen gondolnánk, hogy a sivatag kopárnak tűnő homokja is tele van lakókkal, és ezeknek az élőlényeknek a kihalása veszélyeket rejthet. A sivatagban úgynevezett talajjavító baktériumok élnek, melyek kolóniákba tömörülve megkérgesítik a talaj felszínét, így az ellenállóbbá válik az erózióval szemben.

Az Egyesült Államok sivatagaiban végzett kutatás szerint a különböző típusú baktériumok különböző hőmérsékleten érzik jól magukat, vannak, amelyek az arizonai és új-mexikói forróságban élnek, míg mások Oregon és Utah hűvösebb klímáját kedvelik. Ahogy azonban az éghajlatváltozással egyre kiszámíthatatlanabbá válik a hőmérséklet, a baktériumoknak is meg kell küzdeniük az életben maradásért, ami a sivatag egyre nagyobb mértékű talajeróziójával járhat.

Kép forrása / Szerző: TheBrockenInaGlory

2. Több vulkánkitörés
Ahogy az olvadó jégből származó víz felduzzasztja az óceánokat és világszerte emelkedik a tengerszint, a földkéregre eső súlyeloszlás is változik. A szárazföldről a víz felé tolódik a súlypont, ez az arányváltozás pedig több vulkánkitörést okozhat. A jelenség nem újkeletű, a geológiai kutatások arra engednek következtetni, hogy a Föld történetében a jégolvadás gyakran együtt járt a vulkánkitörések megszaporodásával.

3. Besötétednek az óceánok
A Föld néhány területén a növekvő csapadékmennyiség hatására a folyók erősebb sodrásúvá válnak, így több iszapot és hordalékot sodorhatnak a tengerekbe. Azok vize így sötétebbé, kevésbé áttetszővé válhat, amely folyamat gerjeszti a klímaváltozás okán egyébként is megjelenő óceáni elsavasodást (elsavasodás a növekvő széndioxid szint eredményeként lép fel, amely lassan megöli a rákokat, kagylókat, korallokat). Norvégia partjainál már észrevehető a változás, itt láthatóan sötétebb a víz. Mindez a tenger élővilágát sem hagyja érintetlenül és többek között a medúzák elszaporodásával járhat.

Kép forrása / Szerző: Florence Lilly

4. Növekvő allergiás tünetek
Ha évről évre egyre korábban érkezik a tavasz – ami szintén szerepel a jóslatok között – az allergiát okozó növényi pollenekből is egyre több lesz, és ez befolyásolhatja az allergiás tüneteket is. Néhány előrjelezés szerint 2040-re megduplázódhat a jelenlegi pollenszint.

5. Csökkenő hangyainvázió
A klímaváltozás kevés pozitív hatása közül az egyik a Pheidole megacephala, vagyis a nagyfejű hangya populációjának csökkenése. Ez a faj az egyik az első 100 leginvazívabb élőlény közül, és Dél-Amerikától kezdve Ausztrálián és Afrikán át rohamosan terjed, kiszorítva ezzel az őshonos fajokat és tönkretéve a helyi ökoszisztémát, veszélyeztetve a biodiverzitást. Jelenleg a Föld 18,5%-án kedvezőek számukra a feltételek, de a klímaváltozással, 2080-ra ez az ötödére csökkenhet.

6. Napfény a sarki tengerfenéken
Ahogy olvad a jég, a napfény mélyebbre hatolhat a pólusok partmenti részeinek sekélyebb vizeiben, megzavarva így az ottani élőlények, gerinctelenek és algafélék együttélésének egyensúlyát. Méghozzá úgy, hogy az elszaporodó hínár egyszerűen megfojtja a többi élőlényt. Ez a folyamat már most megfigyelhető az Északi- és a Déli-sark egyes partszakaszain. Ez a folyamat, akárcsak az óceánok besötétedése a tengerek és óceánok elsavasodását segítik és egyúttal siettetik.


Kiemelt kép forrása / Szerző: Stan Dalone & Miran Rijavec

 

A rovat új hírei

Hasonló