A polipok 5 meglepő szokása

Magazin

2016/06/17

Talán első látásra nem is gondolnánk, hogy mennyi lelemény szorult e puhatestűekbe.


Egyes állatfajok olykor meglepő szokásaikkal és kitűnő intelligenciájukkal hívják fel magukra a figyelmet. A hollók különleges képességeiről már írtunk, de nemcsak a szárazföldön és a levegőben akadnak nem mindennapi teljesítmények, hanem a vízben is. Nézzük most a tengerek egyik legokosabb és legkreatívabb élőlényét.

Mobilház-használat
Létezik egy polipfaj, melyet árulkodóan csak kókusz-oktopusznak becéznek a kutatók, mert az a látványos és praktikus szokása, hogy kókuszhéjat gyűjt, melyet aztán lakóhelyként és pajzsként használ. Az Amphioctopus marginatus nevű állatot 1964-ben fedezték fel, amint kókuszhéjat cipelve sétálgatott a tengerfenéken.

Fondorlatos vadászstratégia
Míg a legtöbb állat maga szalad a zsákmány után, a polipok, egészen pontosan az óriás csendes-óceáni csíkos polip ennél kényelmesebb stratégiát választ, és trükkel csalja karjaiba az áldozatát, ahogy az az alábbi videóban is látható: a polip meglátja a rákot, majd megérinti a hátát, így a kis állat, miközben azt hiszi, az ellenség elől menekül, épp a ragadozó karjaiba szalad.

Mimikri felső fokon
A polipok között is elterjedt stratégia a mimikri, vagyis az álcázás, melynek során egyes fajok a védekezés érdekében valami – vagy valaki másnak tűnnek. Legalább 15 különféle fajtája létezik az utánzó polipnak (tudományos nevén Thaumoctopus mimicus), mely könnyedén felveszi azoknak az állatoknak az alakját, melyeket a ragadozó rendszerint elkerülnek, mint a mérgező lepényhal, a tűzhal, a medúza vagy a tengeri kígyó.

Évekig is költhet
Igaz, hogy ez a jelenség nem annyira tipikus, mégis a polipok körében fordult elő, méghozzá a mélytengeri polip (Graneledone boreopacifica) egy nőstényénél, hogy 4 és fél évig költött. Az állatot Bruce Robinson kutató és csapata fedezte fel, miután évről évre visszalátogattak ugyanarra a helyre. A példány mindig ott volt, és míg a tojások nőttek, ő ment össze, míg egy szép napon az ivadékok ki nem keltek, az anya pedig el nem tűnt. Ez az egész állatvilágban a leghosszabb költési idő, ami azért is különös, mert a legtöbb polipfaj nem költ tovább néhány hétnél vagy hónapnál.

Szabadulóművészek
A polipok szeretnek szűk helyekre besurranni, hogy ott védelmet találjanak, és mivel nincs csontjuk, könnyen hajtogatják magukat a legextrémebb alakzatokba. Az egyetlen keményebb részük az állkapocs, ha ez befér valahová, akkor maga a polip is. Ez a képességük teszi őket kivételesen ügyes szabadulóművészekké, számos videót láthatunk arról, hogyan szökött meg egy-egy polip az akváriumból, a hajóról, vagy épp a befőttesüvegből.

Már az is egészen magával ragadó, amit eddig tudunk a polipokról, ha azonban számításba vesszük, mennyi faj vár még felfedezésre, elképzelhetjük, hogy még számos csodának lehetünk szemtanúi.

forrás: mnn.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.