Méh-apokalipszis Brazíliában: 500 millió méh pusztult el rovarmérgek miatt

Hír

írta: MTI
2019/08/21

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban.

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Uniótavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket. Brazíliában azonban tavaly feloldották ezen rovarirtók tilalmát a környezetvédők tiltakozása ellenére.

A gyilkos szer

A fipronil vízben kismértékben oldódó [1,9 mg/L (pH 5)] fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A mezőgazdaságban a növényeken és baromfikon élősködő tetvek ellen alkalmazzák, de az állatokon és az emberen élősködő rovarok (pl. hangyák, csótányok, kullancsok, termeszek) ellen is hatásos. Az idegrendszeren keresztül az izmok görcsös állapotát idézi elő, ami súlyos esetben halálhoz vezethet a rovarok esetében. 1997 óta van használatban.
2017-ben hatalmas botrányt okozott, hogy számos tojás fipronillal szennyezetten került forgalomba. Hollandiában emiatt 180 tojástermelő telepet zártak be, és Magyarországon is találtak ilyen tojást. Ami azért is veszélyes, mert a fipronil zsírban oldódó vegyületként felhalmozódhat a szervezetben. Patkányokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a fipronil nemcsak a pajzsmirigyet, a májat és a veséket károsítja, de rákkeltő is.
Káros hatásai 2001 óta ismertek, 2008-ban Európában már erősen szigorították a használatát. 2018-ban 3 hasonlóan veszélyes, neonikotionid alapú vegyszert tiltottak be.
(Forrás: https://laboratorium.hu/fipronil)

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent. Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult.

Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon.

Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén.

Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: rostichep


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló