Újabb bizonyíték az óceánok "elműanyagosodására": a part menti sziklákon műanyagkéreg képződik

Hír

írta: ecolounge
2019/06/26

Portugál kutatók új tanulmányukban mutatják be azt a műanyagrészecskék alkotta kéregképződést, melyet az óceánok szennyezettsége okoz. A leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve is.

A portugáliai Tenger- és Környezettudományi Központ (MARE) munkatársai 2016 óta vizsgálják a vulkáni eredetű Madeira szigetének part menti szikláin megtapadó műanyagrészecskéket és tanulmányozzák azok hatását a helyi ökoszisztémára.

"Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez" - nyilatkozta Ignacio Gestoso ökológus, a tanulmányt jegyző egyik kutató.

A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag és, amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A kutatók szerint a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja.

Megállapították továbbá, hogy az algaevő közönséges particsiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon, ami azt sugallja, hogy valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja.

A tanulmány a Science of the Total Environment című folyóiratban került publikálásra.

A műanyagfoltok megtekinthetőek ezen a linknek.


Kép (illusztráció) forrása: Wikipedia, Szerző: Lamiot

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nyaralás a műanyagtengerben?

A Földközi-tenger mindössze vizeink 1%-át teszi ki, de a mikroműanyagok 7%-át tartalmazza, ami rekordmennyiségnek számít. A ...