Műanyag-apokalipszis: A világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a műanyaghulladékok aránya

Hír

írta: MTI
2018/02/13

Kutatók az Indiai-óceán déli részének középső térségéből gyűjtöttek mintákat, és megállapították, hogy az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya ezeken a területeken is meglepően magas.

A minták elemzését végző Sören Gutekunst, a németországi Kielben működő Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa szerint a vizsgálatok 42 mikroműanyag-szemcsét mutattak ki köbméterenként.

"Erről a szélsőségesen távoli területről soha ezelőtt nem gyűjtöttünk még mikroműanyagokra vonatkozó adatokat, és amit találtunk, az viszonylag magas előfordulási arány" - idézi a szakembert a The Guardian című brit lap honlapja. Gutekunst szerint a friss eredmények révén jóval összetettebb képet kaphatnak arról, hogy mi történik a mikroműanyagokkal az óceánban. Az óceánokban lévő mikroműanyagok - a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék - kutatása még gyerekcipőben jár. A tudósok az általuk vélt mennyiség mindössze 1 százalékát tárták fel eddig.

A friss adatok Európa észak-atlanti és földközi-tengeri partvonalánál mutatták a legmagasabb mikroműanyag-koncentrációt: 180-307 mikroműanyag-szemcsét köbméterenként. Ugyancsak magas értéket mértek Fokvárosnál (152 mikroműanyag köbméterenként) és az ausztrál partoknál (114-115 mikroműanyag köbméterenként).

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba. Közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy több milliárdnyi műanyaghulladék-darabka akad fenn a korallzátonyokon, tovább súlyosbítva a virágállatok helyzetét.

Hogy mennyi műanyag keletkezett eddig a világban, és ennek a tetemes mennyiségnek mi lett a sorsa, arról ebben a cikkünkben olvashat.


Kép forrása: A műanyag ebben a formában halálos! Forrás: commons.wikimedia.org / Szerző: MichaelisScientists, módosítás: ecolounge


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló