Végre! 24 év után végre háborítatlan területeket hoznak létre a Hortobágyi Nemzeti Parkban!

Hír

2020/06/11

Hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Parkban jön létre a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő övezeti rendszer, amely biztosítja, hogy a világhírű erdős puszta egy része valóban érintetlen természeti tájjá alakulhasson. A WWF Magyarország még 2012-ben a börzsönyi Csarna-völgybe tervezett fakitermelés elleni kampánnyal hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai nemzeti parkokban nincsenek háborítatlan vadonterületek.

A héten hatályba lépő rendelet alapján létrejön a Hortobágyi Nemzeti Park ún. övezeti rendszere, ami meghatározza, hogy a védett terület egyes részein milyen típusú tájhasználatra van lehetőség. A nemzetközi szaknyelvben "magterületnek" is nevezett természeti övezetben alapvető cél a háborítatlanság biztosítása, a lehető legkevesebb emberi beavatkozás mellett.

A WWF Magyarország 2012-ben indított kampányt a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Csarna-völgybe tervezett fakitermelés ellen. A civil szervezet ekkor hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon hiába hoztunk létre nemzeti parkokat a hetvenes évektől kezdve, a valóban érintetlen területek egyelőre hiányoznak. A fakitermelés, legeltetés, szántóföldi művelés, bár kisebb-nagyobb korlátozásokkal, de töretlenül megmaradt a védett területek határain belül is. A ritka és veszélyeztetett fajok - például a hiúz, a fekete gólya vagy a réti sas - túlélése szempontjából ugyanakkor nagy szükség lenne a háborítatlan élőhelyekre.

"Nagyra értékeljük az Agrárminisztérium erőfeszítéseit, melynek eredményeképpen létrejöhetett hazánkban az első olyan nemzeti park, ami megfelel a nemzetközi szakmai kritériumoknak. A szikes puszták és mocsarak mellett az újszentmargitai Tilos-erdő is a természeti övezet részévé vált, így elmondható, hogy elsőként a honfoglaláskori erdőssztyepp táj egy ikonikus darabját adjuk vissza a természetnek - úgy, ahogy elődeink láthatták. A mintegy hat Tihanyi-félszigetnyi háborítatlan területen hagyományos tájhasználat - például legeltetés vagy fakitermelés - nem lesz, de a természetkedvelő turisták a szabályok betartása mellett továbbra is látogathatják" - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője.

"Reméljük, hogy a Hortobágyon megkezdődött előrelépés hamarosan folytatódik a többi nemzeti parkunkban, és hasonló övezetek jönnek létre a Bükk-fennsíkon, Gemencen, az Őrségben és a Kis-Balatonnál. Nagyon várjuk, hogy hazánk legnagyobb érintetlen erdőterülete, >>kárpáti vadonja<<, a Csarna-völgy ugyancsak véglegesen mentesüljön a fakitermeléstől, az ökoturizmus számára is egyedi, vonzó terepet kínálva" - tette hozzá a szakember.

Gálhidy László a hírről a helyszínen is beszámolt:


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Francesco Veronesi; 2. commons.wikimedia.org / Frank Paul Silye

forrás: WWF Magyarország

A rovat új hírei

Hasonló