Mit jelent számodra a táj? - Fotópályázat fiataloknak

Hír

írta: MTI
2020/08/17

Magyarország egyedülálló táji adottságainak, értékeinek népszerűsítése érdekében fotópályázatot hirdet az Agrárminisztérium 14-18 év közötti fiatalok számára.

Természeti és kulturális örökségünket a táj kapcsolja szerves egységbe. A táj határozza meg identitáusnkat, és hozzájárul az emberek jóllétéhez is.

A pályázat célja, hogy felhívja  a fiatalok figyelmét felhívni tájaink változatosságára, értékeire, megőrzésük fontosságára és átalakulásuk folyamataira - kivigye a gyerekeket a szabadba, felfedezésre késztessen, inspirálja őket.

A fiatalok november 8-ig pályázhatnak három képpel. A pályázaton természetjárásra ösztönző díjakat és értékes ajándékcsomagokat: tárgynyereményeket (pl. túrafelszereléseket), nemzeti parki belépőket, látogatási lehetőségeket lehet nyerni.

A pályaművek által országunk táji szépségeit webes felületeken keresztül a külföldiek is megcsodálhatják majd.

A pályázat részletei: www.termeszetvedelem.hu

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára  a pályázat kapcsán elmondta: egyre nagyobb az igény a természetvédelmi területek megismerésére Magyarországon: egy kutatás szerint az emberek 75 százaléka aktív kikapcsolódásra vágyik, mert érdekli a természetjárás. Magyarország tíz százaléka védett terület, de az ország területének harmada természetközeli állapotban maradt meg. Ez nagy nemzeti örökség, és mivel nem egybefüggő területről van szó, fenntartása, megóvása állandó munkát igényel.

Jelenleg hétszáz ökoturisztikai létesítményt - például tanösvényt, erdei iskolát, tájházat, barlangot - tartanak nyilván, ahol évente 1,6 millió látogató fordul meg, és a különböző környezeti nevelési programokban körülbelül 200 ezer gyermek vesz részt.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Marie Sjödin

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló