Yoda a névadója az új mélytengeri állatnak

Magazin

2012/12/03

Az Aberdeeni Egyetem kutatói felfedeztek egy új mélytengeri félgerinchúros állatfajt, amely ugyan nem zöld, ám fejrésze hasonlít a népszerű Jedire, így róla nevezték el. Az erő legyen vele!

Réges-régen, egy messzi-messzi ökoszisztémában… Az Aberdeeni Egyetem munkatársai által vezetett kutatócsoport idén októberben publikált egy cikket, amelyben három új faj felfedezését jelentették be. Az eddig ismeretlen lények 2500 méter mélyen élnek az Atlanti-óceán alsó régióiban. Rendszertani besorolásukat tekintve mélytengeri félgerinchúrosok, közelebbről pedig a bellégzetűek (Enteropneusta) osztályába tartoznak. Az új állatokat tartalmazó mintát egy távvezérelhető tengeralattjáró gyűjtötte, egy mélytengeri kutató expedíció keretein belül, amely az Közép-atlanti hátság ökológiáját vizsgálta Izland és az Azori-szigetek között, az RSS James Cook nevű hajóval. A három fajt két éven keresztül vizsgálták, mielőtt hivatalosan is nevet adtak nekik, és közzétették a kutatás eredményeit.

Közülük azonban csak az egyik, egy mélylila színű, féreghez hasonlító állat tett szert világhírnévre, fejrészéről ugyanis egyből a Csillagok Háborúja filmeposz legendás, apró termetű zöld Jedi mestere jutott a tudósok eszébe. Az új állat tudományos neve így Yoda purpurata lett, amely magyarra fordítva Lila Yodát jelent.

A Yodaállatot az Invertebrate Biology (Gerinctelenek Biológiája – a szerk.) című szakfolyóiratban megjelent cikkben mutatták be. Annak ellenére itt írtak róla, hogy a félgerinchúrosok törzse tulajdonképpen nem teljesen tartozik a gerinctelenek közé, inkább átmenetet képez az említett csoport és a gerincesek között. Monty Priede professzor, az Aberdeeni Egyetem Óceán-laboratóriumának igazgatója nyilatkozatából kiderül, hogy amikor a három új faj a kutatóhajó felszínére került, név és a begyűjtés helyszíne alapján különböztették meg, így eleinte „északi rózsaszín”, „déli lila”, valamint „déli fehér” néven emlegették az állatokat.

A Yoda nevet kaliforniai kollégájuk, az enteropneusta-szaktekintély Nick Holland adta, mert az új faj méretes, fülszerű szájrésze nagyon hasonlít a kis Jedi füleire. Priede elmondása szerint azonban sokkal érdekesebb az állat felfedezésének tudományos szempontú része, ugyanis a félgerinchúrosok vizsgálatából számos fontos információ derülhet ki a gerincesek korai evolúciójával kapcsolatban. Ezek a lények ugyanis, bár nem részei közvetlenül a mi evolúciós láncunknak, de közvetett kapocsnak tekinthetőek a gerinces és gerinctelen élőlények között, valamint rávilágíthatnak arra, milyen is lehetett az életmódja távoli elődeinknek. A felfedezés azért is jelentős, mert mindössze tíz éve találták meg az első hasonló fajt a Csendes-óceánban, így három új és különböző állat egyetlen expedíció során igen bőkezű termésnek minősül.

A The Guardian információi szerint a miniatűr Star Wars-figura illusztris társaság tagja lett. Korábban ugyanis neveztek már el halparazitát Bob Marley, légyfajtát Beyoncé, illetve bogarakat republikánus politikusok, név szerint George Bush, Dick Cheney és Donald Rumsfeld után.


Kép forrása: livescience.com / David Shale


forrás: guardian.co.uk, abdn.ac.uk

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai