Új cukiságot fedeztek fel Borneón

Magazin

2013/01/13

Borneó szigetén egy eddig ismert fajok alfajaként számon tartott lajhármaki-félét különített el egy nemzetközi kutatócsoport. Az új állat neve Kayan lóri.

Mi fán terem a lóri?
A lórifélék vagy lajhármaki-félék a főemlősök csoportjába tartozó, úgynevezett félmajmok. Afrikában is előfordulnak, de leginkább Délkelet-Ázsia és a hozzá tartozó szigetvilág dzsungeljeiben találkozhatunk velük. Akkor sem könnyen, hiszen éjszakai életmódot folytatnak, nappal a fák közé bújva pihennek. Mindenevők, a rovarokat és a kisebb rágcsáló gerinceseket ugyanolyan előszeretettel fogyasztják, mint a növényféléket. Ötféle nemzetségükhöz nagyon sok különböző faj és alfaj tartozik. Néhány héttel ezelőtt a fajok listája pedig egy újabb állattal, a Kayan lórival bővült.

Kaján Kayan
A Kayan lóri (Nycticebus kayan) nevét a Kayan folyóról kapta, amelynek mentén felfedezték. Magyar neve érdekes módon lóri, pedig nem a lórik, hanem a lajhármakik nemébe tartozik. Korábban is ismerték, de úgy hitték, hogy a Borneói lajhármaki (Nycticebus menagensis) egyik alfajáról van szó, amely szintén Borneó északi és középső vidékének esőerdeiben honos. Nehéz őket megkülönböztetni, hiszen egyrészt nagyon hasonlóak, másrészt éjszakai életmódjuk miatt ritkán kerülnek a kutatók látószögébe.

Egy kutatókból, múzeumi szakemberekből és fotósokból álló kutatócsoport, akik a borneói és Fülöp-szigeteki lajhármaki-féléket vizsgálták Anna Nekaris oxfordi professzor, és a Missouri Egyetemről érkezett Rachel Munds vezetésével, vett észre olyan külső jegyeket az állaton, amelynek alapján elkülönítették. Az arcán lévő fekete és fehér részek között nagyobb a kontraszt, valamint a csíkok alakja és szélessége is különböző, mint a borneói lajhármaki arcán. A kutatók az American Journal of Primatology (Főemlősök Amerikai Lapja) című szakfolyóiratban publikált cikkükben írták le a felfedezést, így a tudomány is külön fajként kezeli a Kayan lórit, két másik, korábban szintén alfajnak gondolt lajhármakival együtt. Így mára már elmondható, nem egy, hanem négy különböző lajhármaki-faj él a régióban.

Az állat külső megjelenése alapján sokkal inkább hasonlít egy kicsi, aranyos plüssállatra, mint egy majomra, vagy emberszabásúra. Pedig ő is, akárcsak a többi maki, a főemlősök közé tartozik, tehát viszonylag közeli rokonságban áll velünk, emberekkel. Ráadásul nem is olyan barátságos, mint amilyennek látszik. A főemlősök közül egyedülálló módon ugyanis egy méregmirigy található a könyökük magasságában. Az állat megnyalja a saját mérgét, összekeveri a nyálával, és táplálkozás közben, harapással juttatja áldozata testébe, illetve védekezésre használja, ha támadás éri. A mérget nem szabad lebecsülni, ugyanis olyan erős, hogy halálos idegsokkot is okozhat akár egy embernek is.

Veszélyben a cukiságok
Az új fajok felfedezése azonban egyúttal egy eddig nem ismert helyzetet is magával hozott. „Csak külön Borneón három, egymástól eltérő lajhármaki-faj él, ez pedig azt jelenti, hogy mindjárom új faj felkerül az IUCN (International Union for Conservation of Nature – Természet Megőrzésének Nemzetközi Szövetsége) úgynevezett Vörös Listájára, amely a veszélyeztetett fajokat tartalmazza” – mondta Nekaris professzor. „Eddig a világ főemlőseinek 40 százalékát fenyegette a kihalás veszélye, ez az arány ezzel még tovább növekszik.”

A lajhármaki-félékre, amelyekből egyébként a szigetvilágon kívül még négy ismert faj él Délkelet-Ázsiában, egy különleges veszély is leselkedik: a háziállat-kereskedelem. Aranyos kinézetük miatt ugyanis gyakran fogják be őket, és adják el házi kedvencnek. A befogott állatoknak pedig gyakran kihúzzák a fogait, hogy ne jelentsen veszélyt gazdájára. A fog nélküli, megkínzott makik viszont hamar elpusztulnak, ugyanis képtelenek megfelelően táplálkozni. Szerencsére, az új fajok felfedezésének híre erre a problémára is ráirányította a figyelmet. „Több ismert csoport küzd a lajhármakik megmentéséért, és próbálják a fogva tartott állatokat is visszaszoktatni a vadonba” – mondta a témával kapcsolatban Nekaris professzor.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Jmiksanek

 

 

 

forrás: bbc.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".