Új bagolyfajt fedeztek fel Indonéziában

Magazin

2013/03/25

Egyedülálló hangja alapján különítettek el egy új bagolyfajt egy indonéz szigeten. Az állat hosszú ideig rejtőzött a tudományos azonosítás elől, ugyanis nagyon hasonlít néhány rokon fajhoz.

Előzmények
2003-ban egy tudományos expedíció járt az Indonéziához tartozó Lombok szigetén. A kutatócsoport két tagja a sziget két végén külön is azonosított egy baglyot, amely egyedülálló, korábban ismeretlen hangon kommunikált. A tudósok felfedezésük nyomán részletes vizsgálatokba kezdtek, majd nemrég egy tanulmányt tettek közzé a PLOS (Public Library Of Science – A tudomány nyilvános könyvtára) magazinjában, a PLOS ONE hasábjain. Ebben kijelentették, hogy minden kétséget kizáróan új állatról van szó. Az anyag nagy feltűnést keltett, ugyanis az ornitológusok korábban nem sejtették, hogy Lombokon különálló bagolyfaj élhet. Az új fajt Rinjani-füleskuviknak keresztelték el, tudományos neve pedig Otus jolandae lett. A nevét a szigeten található hatalmas vulkáni hegyről, a Mount Rinjaniról kapta, ugyanis ennek környékén fedezték fel.

Tudományos jelentőség
A felfedezés egyben figyelmeztetés is a madártannal foglalkozók számára, hogy van még hová fejlődni. Különálló fajok létezhetnek, amelyek külső jegyeikben megszólalásig hasonlítanak más társaikhoz. Hogy igazolják kutatásuk hitelességét, a tudósok lejátsották az új faj hangját a hozzájuk nagyon hasonlító Moluccan-füleskuvikok egy csoportjának. Az állatok nem reagáltak. A közelben tartózkodó Rinjani-kuvikok azonban éles füttyökkel reagáltak, és a hangszóró köré gyűltek. Az alaposabb vizsgálatok végül néhány eltérő fizikai vonást is felfedeztek az új bagoly, és rokonai között. A Rinjanik tollazatának némileg különböző a színe, és valamivel kisebbek is társaiknál. A döntő érv, a DNS-vizsgálat is a faj különbözőségét erősítette meg.

A terepi munka, a tanulmány megállapításai, és a korábbi kutatások alapján a tudósok feltételezik, hogy az új bagoly egyedül Lombokon található meg. A környékbeli szigetek hasonló madarai majdnem teljes egészében ugyanolyanok, mint a Rinjani-kuvik, de mindegyik faj hangja különbözik. Ezek az állatok elsősorban füttyjeleket használnak az egymás közötti kommunikációhoz, így a hangok vizsgálata jó alapot szolgáltathat a fajok azonosításához. Ezt erősítette meg a Rinjani-kuvikok felfedezése is.

Az új baglyokat a helyiek „burung pok” néven emlegetik. A hangutánzó elnevezés az állatok füttyeire utal, ami úgy hangzik, mintha azt mondanák: „poook”. A baglyok hangja itt meghallgatható.

Jelenleg több mint 250 bagolyfaj ismert világszerte, de a tanulmány rávilágít arra, hogy számos faj létezhet a Földön, amely még felfedezésre vár.


Kép forrása: Wikipedia, Szerzők: Sangster G, King BF, Verbelen P, Trainor CR (2013)


forrás: livescience.com

A rovat új hírei

Hasonló

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".

Fülesbagoly-fiókákat nevelnek

Tizenöt elárvult erdei fülesbagoly-fiókát (Asio otus) nevelnek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában.

Téli madáretetés

A madarak etetése akár egy ablakpárkány alatti muskátlis láda „funkcióváltásával” is megoldható.