Ismeretlen állatfajokat találtak

Hír

írta: Admin
2014/10/31

Két új gyíkfajt fedeztek fel Ausztrália északi részén a James Cook Egyetem kutatói.

A Melville-foki szivárvány vakondgyíkra és a Melville-foki zártajkú vakondgyíkra keresztelt két új fajra a York-foki-félszigeten bukkantak egy esőerdővel borított fennsíkon, 170 kilométerre északra Cooktowntól.

A kutató szerint nem túlzás a területtel kapcsolatban egyfajta "elveszett világról" beszélni, hiszen az évmilliók óta teljesen izolált a környező esőerdőktől.

"Valószínűleg itt a legnagyobb a száma az egységnyi területre jutó különleges állatfajoknak egész Ausztráliában" - mondta Hoskin.

A kutató szerint további felfedezések várhatók, mert egy másik gyíkot még most is tanulmányoznak a tudósok, és az expedíció során gyűjtött gerinctelen- és növényanyag sincs még feldolgozva.

A két új gyíkfaj tudományos nevét (Carlia wundalthini és Glaphyromorphus othelarrni) a Melville-foki régió őslakosaival egyetértésben választotta Hoskin.

A Conrad Hoskin, a gyíkok megtalálója szerint a két faj eddig teljesen elzártan élt egy hegytetőn, amelyet gránitsziklák vágnak el a környező vidéktől. Hoskin ezzel a felfedezéssel együtt eddig öt új fajt talált a Melville-foknál. Tavalyi expedíciója során három új fajt fedezett fel a környéken: egy levélfarkú gekkót, egy aranyszínű gyíkot és egy új békafajt.


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Conrad Hoskin

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló