30 éves a fővárosi hulladékhasznosító

Hír

írta: Streit Nóra
2012/10/29

30 éve szolgálja a budapestieket a Hulladékhasznosító Mű, amely a fővárosban keletkező hulladék ötven százalékát alakítja energiává.

A főpolgármester az egyik legfontosabb háttérintézménynek nevezte a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet, a rákospalotai létesítmény 30 éves fennállásának ünnepségén. A városvezető kiemelte: a mű nem szemétégető üzem, hanem hulladékhasznosító gyár, amely energiává alakítja a hulladékot.

Magyarországon évente körülbelül 4 millió tonna hulladék keletkezik – ennek negyede a fővárosban. A budapesti szemét felét a rákospalotai feldolgozóba viszik, elégetése során évente több mint 1 gigajoule energia kerül vissza a háztartásokba. Ez a mennyiség 140 ezer ember évi villamosenergia-szükségletét és 25 ezer lakos távhőigényét elégíti ki. Tarlós István azt is elmondta, hogy a létesítménybe napi 1100-2200 tonna hulladékot szállítanak, amely tömörítetlenül annyi, amennyi egy futballpályát húsz méter magasan fedne be.

A főpolgármester kitért arra is, hogy az intézmény az elmúlt három évtizedben rengeteget fejlődött, a kibocsátott anyagok mindegyike a megengedett határérték alatt van. Ott semmisítik meg egyebek mellett a visszaélésre okot adó, forgalomból kivont vagy lejárt szavatosságú termékeket, hamisított márkajelzésű ruhákat, hatóságilag elkobzott árukat - sorolta.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) vezérigazgatója beszámolt arról is: az elmúlt 30 évben 9 millió tonna hulladékot tüzeltek el. Ha ezt a mennyiséget a Margitszigeten helyezték volna el, ma 30 méter magasan borítaná a szemét – tette hozzá.

 

forrás: metropol.hu

A rovat új hírei

Hasonló