A legígéretesebb cleantech startupok

Hír

2015/09/07

Kihirdették az idén második alkalommal megrendezett ClimateLaunchpad, Európa legnagyobb cleantech üzleti ötletversenyének nyerteseit.

A ClimateLaunchpad elnevezésű, Climate-KIC által megrendezett európai cleantech ötletversenyen a jövő cleantech vállalkozóinak célja olyan technológiai és üzleti megoldásokat találni, amelyek választ adnak a klímaváltozás kihívásaira.

Az idei ClimateLaunchpad rekord számú jelentkezőt vonzott Európaszerte. 28 országból több, mint 700 cleantech vállalkozó vett részt. Szeptember 4-én Amszterdamban kihirdették a döntő legjobb három csapatát, akik szakmai elismerésben és pénzjutalomban részesültek.

A fődíj € 10,000; a második helyezett 5,000; és a harmadik € 2,500 pénzjutalmat kapott. Ezen felül a nyertes csapatok bekerültek Európa legnagyobb cleantech startup akcelerációs programjába, a hazánkban is évek óta népszerű Climate Acceleratorba. Ez a program az első a világon, amely 18 hónapos, gyakorlati üzleti képzést ad cleantech vállalkozóknak, melynek során az innovációjukat üzleti vállalkozássá fejlesztik a résztvevők.

A ClimateLaunchpad Európai döntőjének 1. helyezettje a norvégiai Desertcontrol, 2. helyezettje az Arctus névre hallgató izlandi csapat, a 3. helyezett pedig az észtországi ReLaDe.

A nyertes csapat vezetője Kristian P. Olesen elmondta:
“Nagyon örülünk, hogy a ClimateLaunchpad zsűrije minket választott. A programban résztvevő csapatok, trénerek és coachok sokat segítettek nekünk abban, hogy kihozzuk magunkból a lehető legtöbbet. Azt az elejétől tudtuk, hogy jó ötletet hoztunk, de a programban sikerült ezt validálni és meggyőződni arról, hogy van is piaca az ötletünknek. Nagyon várjuk, hogy a Climate Acceleratorban a következő szintre lépjünk. Sok munkát és erőfeszítést kívánt tőlünk a verseny. Minden csapat komoly képzést kapott, mindenkit felkészített a program, az ötleteink üzleti aspektusát végig kellett gondolnunk, összerakni az üzleti modellt, kidolgozni a célpiacra szabott ajánlatot és felkészülni a pitchre. Az amszterdami döntőn neves zsűri előtt prezentált mind a 82 döntős csapat. Előttük olyan kritériumoknak kellett megfelelni, amik a valós életben is megmérik egy innovatív ötlet üzleti sikerét: megvalósíthatóság, skálázhatóság, munkahely teremtés, klíma hatás és persze a pitch maga."
Üzenetünk a Párizsi COP 21-re: Fontos a jövő vállalkozóiba invesztálni, akik a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldásokat.

Frans Nauta, a Climate-KIC vállalkozási igazgatóhelyettese és a verseny alapítója elmondta: A ClimateLaunchpad döntője rendkívüli esemény volt. Rengeteg innovatív ötletet láthattunk, amikben mind benne van a lehetőség, hogy elősegítsék a gazdasági növekedést Európában és új munkahelyeket teremtsenek. Ma minden startup egységes üzenetét közvetítjük a Párizsi COP21 klímacsúcs résztvevőinek. Fektessenek a vállalkozókba, a klímaváltozás negatív hatásai ellen a cleantech a 21. század egyetlen és legnagyobb üzleti lehetősége.

Ismerje meg Európa Cleantech vállalkozóinak új generációját
Itt mutatjuk be a döntősöket. A csapatok ötletei széles spektrumon mozognak az energia, vízgazdálkodás, közlekedés és városfejlesztés területein.
Magyar csapatok is résztvevői voltak az amszterdami döntőnek (Re-Hydrant, Zero, Roto-Sun).

ClimateLaunchpad és Climate-KIC
A ClimateLaunchpad a Climate-KIC programja, amit 2015-ben második alkalommal rendezett meg a Climate-KIC azzal a céllal, hogy segítsen a klímaváltozás negatív hatásaira választ kereső szakembereknek ötleteik kidolgozásában, illetve azokat piacra vinni. A Climate-KIC, az Európai Unió legjelentősebb éghajlatváltozással kapcsolatos innovációs kezdeményezése. A KIC rövidítés Knowledge and Innovation Community, Tudás- és Innovációs Közösséget jelent, melyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 2010-ben alapított. Feladata az innovációs folyamatok ösztönzése és egyszerűsítése az érintett európai intézmények, vállalatok és tudományágak releváns szereplőinek közösséggé szervezésén keresztül. Az oktatásra, innovációra és vállalkozói készségek fejlesztésére támaszkodva a gyakorlatban gyorsan alkalmazható megoldásokat kínál a klímaváltozás által támasztott stratégiai kihívásokra. A Climate-KIC 2010 óta jelentős eredményeket ért el a klímainnováció területén. Több, mint 400 új cleantech startup megszületését segítette. Ezek a start-upok több, mint € 100 millió külső forrású finanszírozást kaptak és jelentős mértékben hozzájárultak új munkahelyek teremtéshez. A Climate-KIC jelenleg francia, német, holland, svájci, brit, dán, spanyol, magyar, olasz, lengyel, német regionális központokkal működik. Hazánkban a Climate-KIC regionális koordinátora a PANNON Pro Innovációs Kft.

 

forrás: Climate-KIC Central Hungary

A rovat új hírei

Hasonló