Útburkolat szelektív hulladékból

Hír

2015/07/30

Hollandiában egy különösen praktikus módját találták a műanyagpalackok újrahasznosításának.

Az aszfalt kiváltására időről időre felbukkan egy-egy olyan innovatív ötlet, mely környezetvédelmi előnyökkel is jár, mint a napelemes vagy a szintén holland eredetű szmogevő úttest esetében. Nem csoda, ha ezeket a találmányokat sokan szeretnék már megvalósulva látni, tekintve, hogy időről időre mennyi gond adódik az aszfalttal - elég csak a jó öreg kátyúkra gondolnunk. A VolkerWessels nevű cég egyrészt ennek a problémának a megoldásához akar hozzájárulni az újrahasznosított PET-palackból készült útburkolattal, mely nem mellesleg ökológiai szempontból is jobban megállja a helyét.

Forradalmi újítás a láthatáron?
A műanyagút előnyeit nem győzik sorolni: azt mondják, nemcsak zöldebb és megbízhatóbb, mint az aszfalt, de még a lefeketetése is gyorsabb. Az utat előregyártott panelekből készítenék, ez csökkentheti az építkezés költségeit és idejét és ennek köszönhetően kevesebb forgalmi dugóval kell számolni. Míg az út adott eseteben akár már néhány hét alatt elkészülhet, háromszor olyan tartós, mint az aszfalt. A műanyagút fenntartása kevesebb erőfeszítést igényel. Jól bírja a szélsőséges hőmérsékletingadozást, -40 és 80 fok között nem esik baja.

Az ökológiai lábnyoma is kisebb, mint az aszfalté, mely évente a világon 1,6 millió tonna széndioxid kibocsátásával jár. Ez 2%-a annak, amivel egyébként az utakon átmenő forgalom jár. Mivel könnyebb maga az anyag, a szállítása is könnyebben megoldható. A kisebb súlyból más előny is származik: csökken a földre nehezedő terhelés. Az üreges szerkezet megkönnyíti a kábelek lefektetését és a csatornák elhelyezését.

A tervektől a megvalósításig
Ez a figyelemre méltó felsorolás nagyon ígéretesen hangzik, de a projekt egyelőre még a tervezés fázisában van. A társaság reméli, hogy három éven belül sikerül megvalósítaniuk az elképzeléseiket, így ők lehetnek az elsők az újrahasznosított műanyagból készült utak alkalmazásában.

A következő lépés a laboratóriumi tesztelés, melynek során eldől, hogy valóban beváltja-e a hozzá fűzött ígéreteket az innováció: kiállja-e az időjárás és a terhelés próbáját. Ezzel párhuzamosan partnereket is keresnek a megvalósításhoz, akik részt tudnának venni többek között az újrahasznosított panelek előállításában.

Rotterdam városa mindenesetre már jelezte az érdeklődését a projekt iránt. Jaap Peters, a város önkormányzatának mérnöke úgy fogalmazott, a város afféle nyitott laboratóriumként szolgál, ahol az ilyesfajta innovációkat tesztelhetik.

A műanyag ugyanakkor további fejlesztéseknek is alapja lehet, mint az utak fűtése illetve azok ultracsöndes felületté változtatása.


Képek forrása: volkerwessels

 

A rovat új hírei

Hasonló