A világ legnagyobb partmenti szélfarmja épül Angliában

Hír

írta: ecolounge
2016/02/16

Yorkshire partjainál húzzák fel a turbinákat.

Egy állami támogatással működő dán energiaszolgáltató, a Dong Energy nemrégiben hozta meg a végső döntést a beruházással kapcsolatban, melynek keretében a világ legnagyobb partmenti szélfarmja épül. Az 1,2 gigawattos projekt több mint egymillió brit otthont fog ellátni elektromossággal. A cég eddig 6 milliárd fontot fektetett brit szélfarmokba és 2020-ig még ugyanennyit tervez.

A Hornsea szélfarm 400 négyzetkilométeres területen fog elhelyezkedni, 120 km-re a yorkshire-i parttól. Már az építkezés is körülbelül 2000 új munkahelyet teremt majd, míg a működtetéséhez további 300 főnyi munkaerőre lesz szükség. A komplexum a jelenleg elérhető legnagyobb méretű szélturbinákból áll majd, melyek több, mint 190 méter magasak, teljesítményük pedig 7 MW. A tervek szerint a turbinák a Hullban található Siemens gyárban készülnek majd. A Hornsea szélfarm indulása egyúttal másik három, tervezett szélfarmnak is lökést ad: a Neart na Gaoithe-nak, a skóciai Beatrice One-nak és az East Anglia One-nak.

Szárazföldről a vízbe
Bár a brit szélenergiaipar ígéretesen fejlődik, mégis, tavaly csapást mért rá a kormány döntése, mely a szárazföldi szélenergiatermelést nem támogatja tovább szemben a tengeri szélfarmokkal. Pedig a szárazföldi termelés még mindig olcsóbb mint a vízi és mint a hagyományos, fosszilis energiaforrások. A tengeri szélfarm felépítése bonyolultabb, mert nagyobb és erősebb turbinák szükségesek hozzá, és magasabb a fenntartási költsége is. Egyébként Nagy-Britanniának van a világon a legtöbb szélfarmja.

Maf Smith, a RenewableUK, megújuló energiával foglalkozó szervezet helyettes vezérigazgatója azt mondta: - Ez a történelmi projekt új mérföldkövet jelent az Északi-tengeren. Mérete garantálja, hogy egy sor kedvező lehetőséget hozzon az Egyesült Királyságnak, hatalmas beruházásokat és új munkahelyeket teremtsen. Ez fontos szerepet játszik abban, hogy teljesítsük az éghajlatváltozás megelőzésében vállalt kötelezettségeinket, és új energia-infrastruktúrát hozzunk létre, melyre nagy szüksége van az országnak.


Kép forrása: Wikipedia, szerző: NHD-INFO

 

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló