A Mexikói-öbölben tartott tengeri szélenergia-árverés nem keltette fel az érdeklődést

Hír

írta: ecolounge
2023/09/04

Csak két vállalat tett ajánlatot az Öböl partjainál lévő tengeri szélerőművek fejlesztésének jogára, ami visszaesést jelent a Biden kormányzat zöld energia tervei számára.

Kedden tartották a Mexikói-öbölben a tengeri szélerőművek fejlesztésének jogára vonatkozó első árverést, amelyen a három rendelkezésre álló bérleti szerződésből csak egyet ítéltek oda ideiglenesen, és csupán két ajánlattevő volt, írja a The Guardian.

A történelmi jelentőségű eladás a 2005-ös Katrina hurrikán és a 2021-es Ida hurrikán évfordulójára esett, az Öböl menti településeket pusztító, az éghajlati válság okozta katasztrófákra. Az eseményre egy nappal azután került sor, hogy az Öböl menti New Orleansban és Houstonban a történelem legmelegebb hőmérsékletét mérték, valamint Louisiana állam történetében a legnagyobb erdőtűz pusztít.

Az Óceánenergia-gazdálkodási Hivatal árveréseket tartott a louisianai Lake Charles partjainál, valamint a texasi Galveston partjainál lévő két másik bérleti területen, amelyek együttesen közel 1,3 millió háztartás energiaellátásának biztosítására alkalmasak. A múlt hónapban a tisztviselők azt mondták, hogy az eladás megmutatja, hogy az Öböl - amely jelenleg az ország elsődleges tengeri olaj- és gázforrása - az új zöld gazdaság kulcsszereplőjévé válhat.

Az eredmény azonban kiábrándító volt, mivel a Texas partjainál lévő két bérleti terület egyikére sem érkezett ajánlat. A harmadik, Louisiana partjainál lévő területet ideiglenesen a német RWE fejlesztő kapta meg, egyetlen másik ajánlattevőt megelőzve.

Több tényező is gátat szabhatott a fejlesztői érdeklődésnek. Az öbölben a szélsebesség gyakran alacsonyabb, mint más part menti területeken, ami speciális turbinák használatát teszi szükségessé, amelyekhez szilárd ellátási láncot kell kialakítani. Az Öböl-menti államok energiapolitikája nem írja elő kifejezetten a tengeri szélerőművek használatát. Elemzők szerint pedig a tengeri szélerőművek kiépítése az Öbölben drágább lesz, mint az északkeleti területeken, ami megnehezíti a szélerőművek versenyét a helyi energiapiacokon, ahol a jelenlegi energiaárak alacsonyabbak.

Kendall Dix, a Taproot Earth nevű környezetvédelmi szervezet országos politikai igazgatója szerint az eladás azt jelzi, hogy a tengeri szélerőművek fejlesztését nem szabad a piacra bízni.

"Lehet, hogy nem volt azonnali nyereség" - mondta. "De a tengeri szélenergia az energiaátalakítás kritikus része, ezért valószínűleg az állami szektornak, a kormánynak kell szerepet vállalnia a kiépítésben a magáncégek helyett."

Az öbölben meglévő fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra szintén akadályozhatja a tengeri szélerőműveket, és már eddig is gátolta a fejlesztéseket a délkelet-louisianai és mississippi melletti vizeken. Dix szerint ennek oka az, hogy a szabályozó hatóságok évtizedeken át hagyták, hogy az energiavállalatok a vízben hagyják elhagyott csővezetékeiket. Elmondása szerint a Mexikói-öbölben több mint 18 000 mérföldnyi elhagyott csővezeték található. Ez a használaton kívüli infrastruktúra nem teszi biztonságossá az új tengeri szélerőművek átviteli kábeleinek elhelyezését a közelben költséges helyreállítás nélkül. Dix szerint ahhoz, hogy az Öböl menti közösségek valóban profitáljanak a tengeri szélerőművekből, a kormánynak rá kell kényszerítenie a vállalatokat, hogy távolítsák el a használaton kívüli infrastruktúrát. A kormánynak pedig le kell állítania az új olaj- és gázipari infrastruktúra engedélyezését a régióban.


Kép forrása: Pexels / Szerző: Tom Swinnen

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló