Rekorder szélerőmű épül Japánban

Hír

2015/08/06

Japán teljesen átértékelte energiatermelését a fukushimai katasztrófa után. A szigetország a világ legnagyobb úszó naperőműve után szélerőművel is igyekszik rekordot dönteni.

Japán láthatóan tanul a hibáiból és a 2011-es, cunamival járó földrengés utóhatásaiból. Ennek eredményeként teljes egészében átalakítja energiafelhasználásának forrásait.

Míg a fukushimai katasztrófa előtt energiaigényének 30%-át nukleáris forrásból fedezte, mostanra reaktorainak felét (48 erőművét) leállította és hatalmas léptekkel halad a megújuló energiaforrások és a fenntartható jövő irányába. Emellett, mivel kevés saját erőforrással rendelkezik, kénytelen volt a fosszilis források importjából kipótolni a hiányzó energiamennyiséget, melyre körülbelül 80 milliárd dollárt költött a katasztrófa óta.

Szélturbinák a vizen
Nemrégiben építették meg a világ eddigi legnagyobb, úszó naperőművét, most pedig a világ legnagyobb úszó szélerőművén dolgoznak, melyet Fukushima partjaitól 12 mérföldre helyeznek el. A következő fázisban további két, hasonló turbina építését tervezik, melyek egy úszó erőműhöz csatlakoznak majd.

A 7 megawatt teljesítményű turbinát négy darab 20 tonnás horgonnyal rögzítették egy 104 méteres toronyhoz. A komplexum így ellenáll még a 19 méter magas hullámoknak is, a láncok pedig épp annyira lazák, hogy rugalmasan mozogjanak és ne törjenek el nagyobb viharban sem.

Az építmény egyébként egy kísérleti projekt része, melyet a japán kormány finanszíroz azzal a céllal, hogy létrehozza a világ első, part mentén úszó szélfarmját. A kísérlet során azt is vizsgálják, hogy gazdaságilag is megfelelő alternatívát jelent-e a szélenergia az atomerőműhöz képest, illetve a későbbiekben lehet-e majd ez Japán egyik importcikke.

 

 

 

forrás: nbcnews.com, inhabitat.com

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.