Rekorder szélerőmű épül Japánban

Hír

2015/08/06


Japán teljesen átértékelte energiatermelését a fukushimai katasztrófa után. A szigetország a világ legnagyobb úszó naperőműve után szélerőművel is igyekszik rekordot dönteni.

Japán láthatóan tanul a hibáiból és a 2011-es, cunamival járó földrengés utóhatásaiból. Ennek eredményeként teljes egészében átalakítja energiafelhasználásának forrásait.

Míg a fukushimai katasztrófa előtt energiaigényének 30%-át nukleáris forrásból fedezte, mostanra reaktorainak felét (48 erőművét) leállította és hatalmas léptekkel halad a megújuló energiaforrások és a fenntartható jövő irányába. Emellett, mivel kevés saját erőforrással rendelkezik, kénytelen volt a fosszilis források importjából kipótolni a hiányzó energiamennyiséget, melyre körülbelül 80 milliárd dollárt költött a katasztrófa óta.

Szélturbinák a vizen
Nemrégiben építették meg a világ eddigi legnagyobb, úszó naperőművét, most pedig a világ legnagyobb úszó szélerőművén dolgoznak, melyet Fukushima partjaitól 12 mérföldre helyeznek el. A következő fázisban további két, hasonló turbina építését tervezik, melyek egy úszó erőműhöz csatlakoznak majd.

A 7 megawatt teljesítményű turbinát négy darab 20 tonnás horgonnyal rögzítették egy 104 méteres toronyhoz. A komplexum így ellenáll még a 19 méter magas hullámoknak is, a láncok pedig épp annyira lazák, hogy rugalmasan mozogjanak és ne törjenek el nagyobb viharban sem.

Az építmény egyébként egy kísérleti projekt része, melyet a japán kormány finanszíroz azzal a céllal, hogy létrehozza a világ első, part mentén úszó szélfarmját. A kísérlet során azt is vizsgálják, hogy gazdaságilag is megfelelő alternatívát jelent-e a szélenergia az atomerőműhöz képest, illetve a későbbiekben lehet-e majd ez Japán egyik importcikke.

 

 

 

forrás: nbcnews.com, inhabitat.com

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Hordozható, mini szélturbina

Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye, pénztárcánk függvényében persze, válthatunk nagyobbra is.

400 szélkerék Burgenlandban

Felavatták a négyszázadik szélkereket, a tartomány szélerőművei már csaknem 600 ezer háztartás áramellátását képesek ...

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...