E.ON gigaberuházás: A Rampion tengeri szélfarm 300 000 otthon energiaigényét képes majd ellátni!

Hír

írta: ecolounge
2016/08/01

Az E.on 2015 júniusában kezdte építeni a szélfarmot Sussex partjaitól 13 km-re. Az erőmű 116 turbinából fog állni, kapacitását 400MW-ra tervezik és várhatóan 2018-ra készül el.

Eddig 20 cölöpöt tettek le, melyeknek súlya a vízmélységtől függően 500 és 800 tonna között van, a következő 4-5 hónapban pedig még 96 darab oszlopot szeretnének felállítani mobilplatformjaik, az MPI Discovery és a Pacific Orca segítségével. Az alapok egymástó legalább 750 méterre helyezkednek el, az egész farm 72 négyzetkilométert foglal majd el.

Az alapozást a tervek szerint még idén befejezik, hogy jövőre már elkezdhessék a turbinák felszerelését. Az előkészítési munkálatokat egyébként az nehezíti, hogy két fel nem robbant aknát is találtak a helyszínen, melyek valószínűleg a második világháborúból származnak. Ha megkapják a szükséges engedélyt, még idén nyáron felrobbantják őket. Az építkezésben nemrég szünetet tartottak a fekete keszegek ívása miatt is. A vízi építkezésekkel egyidejűleg egy 27 km hosszú, szárazföldi kábelcsatorna is készül mely a twineham-i alállomásra fogja továbbítani az áramot. Az üzemeltetési és karbantartási bázis a newhaveni kikötőben lesz.

Működésének köszönhetően éves szinten 600 000 tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe, ez megfelel 75 000 gépkocsi károsanyag-kibocsátásának!

Az Északi-tenger ad otthont a világ legnagyobb tengeri szélerőmű flottájának. Az unió 10 országa 2010 decemberében memorandumot írt alá, melyben rögzítették, hogy egy nemzeti tengeri energiahálózat megvalósításában együtt kívánnak működni. Az aláíró tagállamok (Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország és az Egyesült Királyság) ígéret tettek arra, hogy összekapcsolják a megújuló szélenergia forrásaikat a tengeren. A teljes "rács" 2020-ra jöhet létre, amely ekkora lehetővé tenné, hogy az EU tagországok az egész kontinensen, és a Brit-szigeteken is részesüljenek a tengeri szélenergiából. Kérdés persze, hogy a Brexit mennyire borítja a tervet.


Rampion Szélfarm adatai

Teljes kapacitás: 400 MW
Beruházás teljes bekerülése: 306 millió £
Energia termelés évente: 1,333 GWh
Üzembehelyezés: 2018 szeptember
Alkalmazott technológia: 116 db. Vestas V112-3.45 MW szélturbina generátor
Üzemeltető: E.ON

Kép forrása: Green Investment Bank / E.ON


forrás: offshorewind.biz, greeninvestmentbank.com

A rovat új hírei

Hasonló