Algával világít az új játék

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/20

A Yonder Biology nevű californiai cég új termékének működése nagyban a hasonlít a baktériummal működő villanykörtéhez, azonban a "Dínó állatka" névre hallgató kütyü egy játék, mégpedig organikus.

A polietilén műanyagból készült játék a benne található páncélos ostoros (dinoflagellata) algáknak köszönhetően világít, amelyek a biolumineszcencia tulajdonságával rendelkeznek. Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A természet egyik legismertebb ilyen fénykibocsátója a szentjánosbogár. Hasonló organikus technológiáról írtunk nemrég, a baktériumokkal világító villanykörtéről, a biobulb-ról.

A "Dínó állatka" lényegében egy élő tamagocsi, sorsa a tulajdonosától függ. Mivel ez az algafaj nappal fotoszintetizál, este pedig világít a sötétben, fontos hogy kellő mennyiségben érje a napfény, 2-3 havonta pedig tulajdonosának speciális "dínó étellel" is kell etetnie, amely erre a célra létrehozott tápanyagokat és steril sósvizet tartalmaz. "Célunk, hogy egy olyan interaktív játékot hozzunk létre, ami megtanítja a gyerekeket arra, hogy a varázslat a körülöttünk lévő világ megértésében van." - nyilatkozott a gyártó egyik tulajdonosa.

A Tamagotchi (ejtsd: tamagocsi) a 90-es évek tiszavirág életű kütyüje volt. 1996-ban, Japánból indult el a "tamagocsi-láz". A házikedvencek pótlásául szolgáló kis kütyüket gazdáiknak digitálisan kellett etetniük, itatniuk. A divat 1,5 évig tartott, amilyen gyorsan robbant be a köztudatba, annyira gyorsan el is tűnt, sikere azonban vitathatatlan, több tízmillió darabot adtak el belőle világszerte.

A "Dino Pet" most a Kickstarter oldalán minimum 30 dolláros támogatás ellenében előrendelhető. A gyártás akkor veszi kezdetét, amikor összegyűlik a szükséges 50 000 dollár, amelyből eddig közel 25 000 gyűlt össze.

Vajon átadja-e a kívánt üzenetet a gyermekek számára? Lehet-e általa "tanítani" a gondoskodást? - Hamarosan kiderül. Amennyiben van létjogosultsága a kütyünek, úgy hamarosan viszont fogjuk látni a játékboltok polcain.

Kép forrása


forrás: inhabitats.com, gepnarancs.hu

A rovat új hírei

Hasonló