Baktériummal világító "villanykörte"

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/16

Olyan égő, amely nem igényel elektromosságot! Ugyanis baktérium segítségével világít.

Noha a villanykörte technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül amióta Edison 1879-ben feltalálta a szénszálas izzólámpát, napjaink mesterséges fényforrásai mind azonos alapon működnek. - Fényüket az elektromos áramnak köszönhetik.

Három amerikai egyetemista most azt igyekszik bebizonyítani, hogy a hagyományos izzók, neon-csövek és LED lámpák mellett létezik egy másik alternatíva is. A kis csapat a Wisconsin-Madison Egyetem berkein belül olyan új fényforráson dolgozik, amely gyökeres változást hozhat többek közt a világítótestek piacán is, "villanykörtéjük" ugyanis elektromosság nélkül képes fényt termelni.

"A Biobulb lényegében egy üvegbe zárt ökoszisztéma" - mondta Michael Zaiken, a feltalálócsoport egyik tagja. "Több különféle fajú mikroorganizmust tartalmaz, és valamennyi szervezet szerepet játszik a létfontosságú tápanyagok körforgásában, amely elengedhetetlen az összes többi mikroba életben maradásához."

A biokörte avagy a "Biobulb" lényege, hogy fénykibocsátó baktériumok termelik benne a fényt. Működése a biolumineszcencián alapul, ez azt jelenti, hogy az élő organizmus egy kémiai reakció eredményeként fotont, azaz fényt bocsát ki önmagából, akárcsak a szentjánosbogarak. Jelen esetben egy - fénykibocsátásra eredetileg képtelen - E.coli baktériumtörzset módosítanának genetikalilag. A plazmiddal történő egyesítés alkalmával (azaz adott DNS-hurok beültetésével) a baktériumtörzs képes lenne a biolumineszcenciára. Hogy miért épp E.coli, arról nem nyilatkoztak a kutatók, mindenesetre a közönséges baktérium megtalálható az emlősök és emberek emésztőrendszerében is.

A génmódosított E.coli törzs, valamint megfelelő táptalaj és fény biztosításával az organikus "villanykörte" hetekig vagy akár hónapokig is világíthat, szükség esetén pedig feltölti önmagát ismét.

A kis csapat a terveket már megalkotta, most a RocketHub weboldalon közösségi szponzorálással kívánja útjára indítani a biokörte gyakorlati megvalósítását, majd tömeggyártását.

 

Frontier Fellows Biobulb Project from Wisc Institute for Discovery on Vimeo.

 


forrás: inhabitat.com, discovery.com, origo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Fénylő élőlények

Számos növény és állat egyedei bocsátanak ki magukból fényt, persze nem mindig ugyanazzal a céllal. Refelktorfényben a ...

Az első mesterséges levél

Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél.