A lámpa, amely algákkal világít

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/16

Pierre Calleja francia biokémikus ökobarát lámpája áram nélkül működik. Sőt, még a levegőben található szén-dioxid mennyiséget is csökkenti.

Egy átlátszó cső, amelyben temérdek világító zöldalga található. - Röviden megfogalmazva, ez az áram nélkül működő lámpa. Egyszerű, és mégis nagyszerű, ugyanis a zöldalgák a levegőben található szén-dioxidból élnek, fotoszintézis útján állítanak elő oxigént, miközben fényt bocsátanak ki. A működés az úgynevezett biolumineszcencián alapul, amelynek lényege, hogy az élő organizmus bizonyos kémiai reakciónak köszönhetően fényt (fotont) bocsát ki magából. Ezen az elven működnek a szentjánosbogarak is.

Képzeljünk el minden egyes köztéri lámpa helyén 150-200 db fát, amelyek világítanak
Pierre szerint a lámpát akár a közvilágításban is használhatnák, ami persze drágább a hétköznapi égőknél, ám idővel megtérülne a befektetés, a környezetre gyakorolt pozitív hatásáról nem is beszélve. - Egy ilyen lámpa ugyanis durván egy tonna széndioxidot képes elnyelni a levegőből egyetlen év leforgása alatt, amelyhez egyébként 150-200 db fára volna szükség. Amennyiben tehát elterjedne, óriási előrelépést jelenthetne a légszennyezés és a klímaváltozás elleni harcban.

Korábban beszámoltunk már két, ugyanezen az elven működő találmányról: A biokörtében algák helyett baktériumok állítják elő a fényt. A Dino állatka elnevezésű műanyag játék pedig a benne található páncélos ostoros algáknak köszönhetően világít.

Bővebb információ, további videók a Shamengo oldalán.

Az alábbi angol nyelvű videóban a lámpa atyja, Pierre Calleja bemutatja a lámpa működését:

Kép forrása: Youtube-ról kivágott kép, erről a linkről.


A rovat új hírei

Hasonló

Fénylő élőlények

Számos növény és állat egyedei bocsátanak ki magukból fényt, persze nem mindig ugyanazzal a céllal. Refelktorfényben a ...

Energiaszivacs

A MIT által kifejlesztett egyszerű szivacs biztosíthatja a fejlődő országok energiapiacának költséghatékony jövőjét?

Az első mesterséges levél

Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél.

Algából zöld energia

Egy amerikai kutatócsoport algák segítségével szennyvízből bioenergiát állít elő.